EU-maihin uudelleensijoitettu vasta 116 turvapaikanhakijaa – syyskuussa sovittiin 160 000:n siirrosta

Ensimmäiset Kreikasta lähteneet perheet saateltiin tänään keskiviikkona matkaan kuin valtiovieraat. Lisäksi Italiasta on siirretty 86 ihmistä Suomeen ja Ruotsiin. Lokakuussa Kreikkaan on tullut jo yli 200 000 uutta turvapaikanhakijaa.

turvapaikanhakijat
Poliitikot huiskuttavat lentokoneeseen nouseville pakolaisille.
EU:n maahanmuuttokomissaari Dimitris Avramopoulos (vas.), Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn saapuivat Ateenan lentokentälle seuraamaan, kun ensimmäiset Kreikasta uudelleensijoitettavat turvapaikanhakijat lähtivät kohti Luxemburgia.Andrea Bonetti / Kreikan pääministerin viestintätoimisto / EPA

Kreikasta ja Italiasta on toistaiseksi siirretty vasta 116 turvapaikanhakijaa niistä 160 000:sta, jotka EU-maat lupasivat syyskuussa siirtää pahimmin kuormittuneista valtioista seuraavien kahden vuoden aikana.

Keskiviikkona Kreikasta lähti Luxemburgiin kuusi syyrialaista ja irakilaista perhettä, yhteensä 30 ihmistä. Sekä Kreikan pääministeri Alexis Tsipras että Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn osallistuivat Ateenan lentokentällä matkaanlähtöjuhlallisuuksiin, jotka näytettiin suorana Kreikan televisiossa.

Aiemmin Italiasta on sijoitettu 48 turvapaikanhakijaa suoraan Suomeen ja 36 Ruotsiin. Luvut käyvät ilmi Euroopan komission tiistaina julkaisemasta tiedotteesta (siirryt toiseen palveluun). Samassa tiedotteessa kerrotaan, että tähän mennessä jäsenmaat ovat ilmoittaneet yhteensä 1 418 käytettävissä olevasta sijoituspaikasta.

Pitkän väännön jälkeen päätetyn uudelleensijoitussopimuksen tavoitteena on helpottaa tilannetta niissä EU:n jäsenmaissa, jonne suurin osa turvapaikanhakijoista saapuu.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n mukaan jo 724 000 ihmistä on saapunut Eurooppaan Välimeren yli tänä vuonna, 80 prosenttia heistä Turkista Kreikkaan.

IOM arvioi, (siirryt toiseen palveluun) että lokakuun aikana Kreikkaan on tullut jo yli 200 000 pakolaista meritse. Järjestön mukaan myös matkalla kuolleiden määrä on kasvanut tässä kuussa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters