BBC: Syyrialaislapset orjatyövoimana Jordaniassa – "Teen töitä 12 tuntia päivässä, joka päivä"

Jordaniassa asuu 1,4 miljoonaa syyrialaista, joista noin 650 000 on pakolaisia.

turvapaikanhakijat
Syyrialaiset pakolaispojat lämmittelevät nuotion äärellä pakolaisleirillä Jordaniassa tammikuussa 2014.
Syyrialaiset pakolaispojat lämmittelevät nuotion äärellä pakolaisleirillä Jordaniassa tammikuussa 2014.EPA

Syyrialaisia lapsia käytetään työvoimana jordanialaisissa yrityksissä ja maatiloilla, kertoo yleisradioyhtiö BBC. BBC on haastatellut 14-vuotiasta Jassania, joka työskentelee siivoojana suuryrityksessä Irbidin kaupungissa Pohjois-Jordaniassa.

– Teen töitä 12 tuntia päivässä, joka päivä. Työ on erittäin raskasta. Vapaata ei saa, ellei sitä pyydä erikseen ja silloin ei saa palkkaa, Jassan kertoo BBC:lle.

– Herään puoli kahdeksalta joka aamu ja menen töihin kahdeksaksi. Usein he pyytävät minua jäämään ylitöihin – joten olen kotona aikaisintaan yhdeksältä illalla. Ramadanin aikaan minun piti tehdä ylitöitä, enkä ehtinyt kotiin ennen kuin yhdeltä yöllä.

46 prosenttia pojista töissä

Jordanialaisen lasten hyväntekeväisyysjärjestön Tamkeenin mukaan lapsityövoiman hyväksikäyttö on levinnyt erittäin laajalle. Myös Jordanian työministeriö vahvistaa BBC:lle, että lapsityövoiman käyttö on yleistä.

Tamkeen arvioi, että 46 prosenttia 14-vuotiaista syyrialaispojista tekee töitä Jordaniassa. Tyttöjen vastaava osuus on 14 prosenttia. Laki ei salli alle 16-vuotiaiden työntekoa Jordaniassa.

Jordanian työministeriön mukaan 213 yritystä suljettiin viime vuonna lapsityövoiman käytön takia. Tänä vuonna luku on jo 353. Lisäksi lähes 800:aa yritystä on sakotettu lapsityövoimasta.

Jassan ansaitsee puoli dinaaria tunnissa

14-vuotias Jassan ansaitsee puoli Jordanian dinaaria eli 64 senttiä tunnissa. Se on puolet Jordanian minimipalkasta.

– Se ei tietenkään ole hyvä palkka, mutta en löytäisi mistään töitä paremmalla palkalla.

Hän on käytännössä perheensä elättäjä. Jassanin isä Maher on kidutuksen seurauksena halvaantunut vyötäröstä alaspäin, eikä kykene tekemään töitä. Hänen äitinsä työskentelee muutaman tunnin päivässä kotiapulaisena. Perheessä on yhteensä viisi lasta.

Tamkeenin toiminnanjohtaja Diala al-Amiri toteaa, että jordanialaiset työantajat käyttävät syyrialaisten pakolaisperheiden hätää hyväkseen.

– He ovat nykyajan orjatyövoimaa. Heidän elinolosuhteensa ovat kauheat, ja he hyväksyvät ne haavoittuvuutensa vuoksi.

"Osa tekee töitä ilmaiseksi"

Tamkeenin toiminnanjohtajan mukaan lapsityövoimaa näkee etenkin ravintoloissa, ruokakaupoissa ja muissa palveluammateissa sekä maatiloilla. Hän pitää maatiloilla työskentelyä erityisen ongelmallisena, sillä lasten työpäivät voivat venyä erittäin pitkiksi polttavan auringon alla.

– Osa tekee töitä ilmaiseksi. Koko perhe saa vain katon päänsä päälle: isä, äiti ja kuusi lasta. Vanhin lapsi on 13- ja nuorin 3-vuotias, al-Amiri kuvailee.

Hänen mukaansa pakolaiset majoitetaan usein telttoihin, ja heidät pidetään erillään muista työntekijöistä.

Jordanian hallituksen vuonna 2007 julkaiseman raportin mukaan maassa oli noin 33 000 töitä tekevää lasta. Tamkeenin arvion mukaan määrä on vähintään kaksinkertaistunut, pitkälti Syyrian sisällissodan seurauksena.

Jordanissa asuu 1,4 miljoonaa syyrialaista, joista noin 650 000 on pakolaisia. Noin 102 000 asuu pakolaisleireissä.