1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

E-kirjat hurjassa kasvuvauhdissa – kiitos kasvavan valikoiman ja kirjastojen

Jo muutaman vuoden ajan on povattu e-kirjojen ottavan isomman siivun kirjamarkkinoista. Tällä hetkellä e-kirjojen myynnin kasvu on selkeää, mutta kappalemäärissä laskettuna puhutaan vielä pienistä luvuista. Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho uskoo, että kasvu jatkuu, sillä nyt ollaan vasta pääsemässä vauhtiin.

Kuva: Joni Tammela / Yle

Suomen Kustannusyhdistyksen tilastot kertovat selvää kieltään. Kirjakauppojen kautta on alkuvuonna eli tammi-maaliskuun aikana myyty lähes tuplaten enemmän e-kirjoja kuin viime vuonna. Kasvu on ollut 99,4%. Jos otetaan huomioon myös muut jälleenmyyjät, luku hieman pienenee mutta kasvua on edelleen tullut lähes 80%.

Kappalemäärissä mitattuna e-kirjojen myynti on kuitenkin vielä pientä. Tammi-maaliskuun aikana niitä myytiin 181 000 kappaletta, kun kaikkia kirjoja, niin paperisia kuin sähköisiäkin, myytiin reilu 8,1 miljoonaa kappaletta. Alkuvuoden myynnistä 2,2% on e-kirjoja.

Määrä on siis pieni, mutta kasvusta sekin kertoo. Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho sanoo, että kun absoluuttiset kappalemäärät ovat olleet niin pieniä, voi myynnissä tehdä helposti kaksinkertaistamista.

Sakari Laihon mukaan myynnin kasvuun vaikuttaa suoraan se, että kustantajat julkaisevat nykyään uusista kirjoista sekä paperisen että sähköisen version.

Laiho muistuttaa, että vuotta 2010 pidetään e-kirjojen kohdalla eräänlaisena nollavuotena eli silloin e-kirjojen tuloon vasta herättiin kunnolla. Tuota aiemmin ilmestyneitä kirjoja ei voida vielä julkaista e-kirjoina, sillä se vaatii omat neuvottelunsa. Uusissa kustannussopimuksissa on otettu e-kirjat huomioon.

Kirjan hintaa määrittää arvonlisäveroprosentti

Sakari Laiho sanoo, että yleinen harhaluulo e-kirjoihin liittyen on, että sähköinen kirja on halvempi tehdä kuin paperinen. Oikeastaan tilanne on päinvastainen, vaikka e-kirjan kohdalla ei tarvitse huolehtia esimerkiksi painokuluista. Koska kustantaja julkaisee kuitenkin nykyään yleensä molemmat versiot, painokuluja tulee joka tapauksessa.

Suurin syy e-kirjojen hintaan on kuitenkin arvonlisävero.  Se on e-kirjoissa 24 prosenttia ja paperisessa 10 prosenttia. Kirja-alan toivomus on, että prosentti e-kirjoissakin laskisi kymmeneen, mutta lupauksia ei siihen suuntaan ole vielä kuultu.

Kirjaa luetaan ruudulta. Kuva: Joni Tammela / Yle

Suhteellisen uusia e-kirjoja saa kuitenkin myös huokeampaan hintaan. Sakari Laiho kertoo, että paperikirjamaailmasta tuttu dynaaminen hinnoittelu on tullut nyt myös sähköisten kirjojen puolelle. Kyse on siitä, että tietyn ajan jälkeen kirjaa ei enää luokitella uutuudeksi ja sen hinta laskee. Laiho uskoo, että dynaamisuus voimistuu kirjapuolella.

E-kirjojen jakelu harvojen käsissä

Tällä hetkellä e-kirjojen jakelussa on Suomessa yksi iso toimija, Elisa,  ja muutama pieni. Maailmalla kuitenkin on jo isoja jakelijoita, jotka saattavat jossakin vaiheessa kiinnostua myös Suomesta. Jos niin kävisi, ei Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho vastusta ulkomaista kilpailua, mutta toivoisi kuitenkin, että markkinoilla olisi myös kotimaisia jakelijoita.

Sakari Laiho uskoo, että suomalaisen kirja-alan, kustantajien ja kirjailijoiden on helpompi keskustella kotimaisten toimijoiden kuin ulkomaisen jätin kanssa. Pelkona on myös se, että välttämättä suomalainen kirjallisuus ei isosti pääsisi ulkomaisten jakelijoiden listoille.

– Siinä voi olla pelottava vaikutus, suomalaista kirjallisuutta näivettävä vaikutus, kun ei enää kyetä kilpailemaan ja vain harvat tittelit menevät läpi, pohtii Laiho.

Ilonaihetta tuo kuitenkin suomalainen kirjasto. Sakari Laiho on hyvin tyytyväinen, että yhä useampi yleinen kirjasto on ottanut e-kirjat valikoimiinsa ja huolehtii myös asiakkaiden e-kirjojen käytön opastuksesta.

Laiho arvelee, että vuoden 2016 loppuun mennessä jo 80 prosentilla kirjastoista on e-kirjapalvelu ja, kun päästään vuoteen 2017, palvelu löytyy jo lähes kaikista kirjastoista.