Suomalaiset cleantech-liinat Lähi-idän ravintolapöytiin – töitä ehkä Etelä-Savoonkin

Suomalaiset ravintolatekstiilit rynnistävät Lähi-idän markkinoille. Myös Mikkelissä ja Pieksämäellä toimiva Tefismart on saanut merkittävän jälleenmyyntisopimuksen, joka kattaa kahdeksan maata. Sopimus on juuri allekirjoitettu Dubaissa. Toimitusjohtaja Jori Rusanen ei vielä halua arvioida toimitusmääriä, mutta kuvailee niitä valtaviksi.

Kotimaa
Kattaus ravintolassa
YLE Keski-Suomi / Alpertti Rieskjärvi

Tefismart on patentoinut nanoteknologiaan perustuvat likaa hylkivät cleantech-tekstiilit hotelli- ja ravintolakäyttöön. Niiden puhdistamiseen tarvitaan vettä vain kymmenesosa tavanomaisesta. Samalla säästyy energiaa. Tefismartin tekstiilejä käytetään jo Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Kanadassa.

Lähi-idässä, jossa ravintoloita on paljon ja vedestä on pulaa, nanotekstiilien kysyntä voi nousta hyvin suureksi. Nyt myyntimaat ovat Yhdistyneet Arabiemiraatit, Qatar, Kuwait, Oman, Bahrain, Saudi-Arabia ja Malediivit sekä Iran. Kyse on miljoonakaupoista.

– Tämä sopimus on yhtiölle merkittävä päänavaus, mutta lisää on jo tulossa. Seuraavaksi on suunnitelmissa rahoituskierros, jotta voimme jatkaa nopeaa kasvua, kertoo Tefismartin toimitusjohtaja Jori Rusanen.

Uusien markkinoiden vuoksi Tefismart tarvitsee lisää osaavaa väkeä. Arvioita kasvun määrästä toimitusjohtaja Jori Rusanen ei kuitenkaan esitä. Pieksämäkeläinen Tefismart toimii lisäksi Helsingissä, Mikkelissä, ja Tallinnassa. Fintra rankkasi sen tänä vuonna kakkoseksi sadan start up -yrityksen listalla.

Tefismartin myynti- ja jakelusopimus allekirjoitettiin mikkeliläisen ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan (kok.) vienninedistämismatkalla.