1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Naisten väkivaltaisuus perheissä kasvaa – miehet lapsineen etsivät apua turvakodeista

Poliisi kohtaa perheväkivaltaan syyllistyviä naisia jatkuvasti enemmän. Turvakotien asiakkaista taas miesten osuus on kasvanut. Aiemmin miesten asema perheväkivallan uhreina oli tabu, mutta nykyään asiasta uskalletaan jo puhua.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Naiset syyllistyvät yhä useammin perheväkivaltaan.

Saatavissa olevien tietojen mukaan vuonna 2014 perheväkivaltarikoksesta epäiltyjä naisia oli marraskuun alkuun mennessä koko maassa 1 082. Tänä vuonna samaan vuodenaikaan epäiltyjä naisia oli jo lähes 1 200.

Poliisin tilastojärjestelmästä saa epäiltyjen sukupuolijakauman vain kahden vuoden ajalta. Pidemmällä aikavälillä tiedon määrä kasvaisi liian suureksi käsitellä.

Muutoksesta huolimatta miehet käyttäytyvät perheissä edelleen naisia useammin väkivaltaisesti. Tilastojen valossa mies syyllistyy perheväkivaltaan noin neljä kertaa naista useammin.

Kenttätyötä tekevä poliisi vahvistaa tilastoissakin näkyvän muutoksen.

– Nainen on yhä useammin perheväkivallan tekijä. Vielä 8–10 vuotta sitten oli erittäin harvinaista, että perheväkivaltatapauksissa väkivaltaisesti käyttäytyvä osapuoli oli nainen. Noin viisi vuotta sitten tilanne muuttui, sanoo komisario Pekka Kokkonen Hämeen poliisilaitokselta.

Hänen mukaansa ilmiö on uusi, mutta ei harvinainen.

– Varsin usein kohtaamme tilanteita, joissa nainen heittelee astioita tai hänellä on jokin astalo, jopa teräase, ja mies joutuu soittamaan poliisin apuun, koska on saattanut jopa saada osumia, Kokkonen jatkaa.

Muutos näkyy turvakodeissa

Pari vuotta sitten perheväkivallan uhriksi joutunut mies oli turvakodissa harvinainen asiakas. Esimerkiksi Lahdessa tapauksia oli yksi tai kaksi vuodessa. 

Sitten jotakin muuttui.

Perheväkivallan vuoksi kodistaan paenneita miehiä olikin turvakodin ovella vuoden aikana kymmenkunta. Tilanne on sittemmin jatkunut samankaltaisena.

Lastensa kanssa apua hakevien miesten määrä on kasvanut reilusti.

Sirpa Knaappila

– Lastensa kanssa apua hakevien miesten määrä on kasvanut reilusti, mikä on ollut yllättävää. Määrät ovat toki pieniä, mutta kasvu on ollut nopeaa, sanoo perheväkivalta- ja kriisityön johtaja Sirpa Knaappila Lahden Ensi- ja turvakotiyhdistyksestä.

Murtuiko tabu?

Mutta mikä muuttui? Turvakodissa miesten kasvaneen avuntarpeen uskotaan johtuvan pitkälti asenteiden muuttumisesta.

Aiemmin miehen asema uhrina oli tabu. Perheväkivallan uhriksi joutunut mies ei siis kertonut tilanteestaan ulkopuolisille.

Puhumattakaan siitä, että mies olisi hakenut ulkopuolista apua.

– Usein tilanne lähtee edelleen siitä, että meille soittaa uhriksi joutuneen miehen naispuolinen sukulainen, joka etsii apua. Tällöin pyydämme apua etsivän miehen puhelimeen tai soitamme hänelle ja tarjoamme apuamme. Ehkä syy miesten yleistymiseen asiakaskunnassamme johtuu siis siitä, että asioista uskalletaan nykyään puhua, Knaappila pohtii.