HUS myy rappeutuvan Töölön sairaalan heti, kun mahdollista

Töölön sairaala tyhjenee näillä näkymin vuonna 2022 uuden Trauma- ja syöpäkeskuksen valmistuttua Meilahteen. Esimerkiksi plastiikkakirurgia pyritään siirtämään pois Töölöstä jo tätä ennen, sillä rapakuntoisen rakennuksen sisäilma ja putket aiheuttavat jatkuvia toimintakatkoja.

Kotimaa
Töölön sairaalassa samaan huoneeseen sijoitetaan jopa kuusi potilasta.
Yle

Töölön sairaalan vanhimmat osat ovat valmistuneet jo vuonna 1932. Koko rakennus alkaa olla tiensä päässä ja pettävä tekniikka aiheuttaa ongelmia harva se kuukausi. Putket vuotavat, kehnot rakennusmateriaalit pilaavat sisäilmaa ja rappaukset tippuvat seinistä.

– On todella kiireellinen asia saada rakennus pois sairaalakäytöstä. Tälläkin hetkellä on suuria toimintakatkoksia sisäilmaongelmien ja muiden teknisten ongelmien vuoksi, toteaa HUSin suurten rakennushankkeiden hankejohtaja Raija Malmström.

Töölössä tutkitaan ja hoidetaan muun muassa traumatologian, plastiikkakirurgian, anestesiologian ja tehohoidon sekä neurokirurgian potilaita. Neurologian erityisosaajat sen sijaan ovat Meilahdessa, mikä aiheuttaa haasteita päivittäiseen työhön.

– Töölön toiminnot olisi tärkeää saada Meilahteen senkin vuoksi, että nyt helikopterit joutuvat laskeutumaan Meilahteen Kolmiosairaalan päällä sijaitsevalle kentälle ja sieltä potilaat viedään tarvittaessa ambulanssilla Töölöön, Malmström toteaa.

Töölön väljentäminen alkaa jo 2019

Potilaiden hoitoon onkin luvassa merkittävä parannus vuonna 2022, kun uusi Trauma- ja syöpäkeskus valmistuu Meilahden sairaalakampukselle ja Töölön sairaalan toiminnot voidaan siirtään kokonaisuudessaan sinne. Jo sitä ennen helpotusta haetaan tyhjentyvän Lastenklinikan tiloista.

– Tarkoituksena on, että kun uusi Lastensairaala valmistuu, niin nykyisen Lastenklinikan kiinteistön toinen pääty peruskorjataan täydellisesti kirurgiseen toimintaan ja plastiikkakirurgia siirtyy sinne Töölöstä vuonna 2019. Silloin saamme Töölön tilannetta jo hieman helpotettua, Malmström kertoo suunnitelmista.

Periaatepäätös uuden traumakeskuksen rakentamisesta tehtiin HUSissa vuonna 2013 ja silloin hallitus sopi myös Töölön sairaalan ja tontin myymisestä. Myyntituloilla on tarkoitus kattaa osa noin 250 miljoonan rakennuskustannuksista. Mahdollista onkin, että alue muuttuu ensi vuosikymmenellä asuinkortteliksi.

– Vanha, valkoinen, korkea torniosa on rakenteiltaan käyttökelpoinen täydellisen peruskorjauksen jälkeen. Muut rakennusosat, kuten punatiilinen osa, jossa sijaitsee ensiapuasema, joudutaan varmasti purkamaan. Sairaalahan sijaitsee todella hienolla paikalla Töölössä, joten varmasti sille ostaja löytyy, Malmström toteaa.

Ensi vuosikymmenen lopulla HUSin on tarkoitus luopua myös Kaartinkaupungissa sijaitsevasta Kirurgisesta sairaalasta, kun hoidon keskittäminen Meilahteen ja Jorviin etenee. Rakennusta tarvitaan kuitenkin toistaiseksi päiväkirurgiaan ja myös suurten remonttien väistötiloiksi.