Hyppää sisältöön

Ensimmäinen suomalainen satelliitti viimeisiä testejä vaille valmis lähtöön – rahtimaksu 50 000 euroa kilolta

Opiskelijavoimin valmistunut Aalto-1-satelliitti on pärjännyt hyvin testeissä, mutta silti hankkeeseen liittyy riskejä. Hankkeessa tärkeintä on ollut satelliitin rakentamisen oppiminen.

VTT:n tutkija Antti Näsilä valokuvaa Aalto-1-satelliittia. Kuva: Yle

ESPOO Ensimmäinen suomalainen satelliitti Aalto-1 alkaa olla valmis lähtöön. Syksyn mittaan on testattu, kuinka satellitti pärjää tyhjiössä, erilaisissa lämpöolosuhteissa sekä voimakkaassa tärinässä, jolle se altistuu kantoraketin laukaisun yhteydessä.

Toistaiseksi kaikki näyttäisi toimivan.

Useiden suomalaisten tiedeyliopistojen yhteishankkeen ensisijainen tarkoitus on saada oppia satelliitin rakentamisesta. Aalto-1:llä on kuitenkin mukanaan kolme laitetta, joilla aiotaan kerätä arvokasta tietoa muun muassa ympäristöstä ja avaruuden säteilystä.

Yhdysvaltalainen avaruusalan yritys vie satelliitin kiertoradalle

Matkaan oli alun perin tarkoitus päästä jo kesällä. Myöhästymisen yksi syy oli, että rahtiyrityksen, yhdysvaltalaisen SpaceX:n raketti räjähti laukaisuyrityksessä kesäkuussa. Onni onnettomuudessa oli, ettei Aalto-1 ehtinyt tähän kyytiin.

Nyt tähtäin on helmi-maaliskuun vaihteessa. Tohtorikoulutettava Antti Kestilä Aalto-yliopistosta kertoo, että Aalto-1:n laukaisu ja saattaminen 600 kilometrin korkeudella sijaitsevalle kiertoradalle on projektin vaikein ja kallein osa.

SpaceX veloittaa kyydistä noin 50 000 euroa kilolta, joten nelikiloisen suomalaissatelliitin menomatkasta joudutaan pulittamaan 200 000 euroa. 

Havainnekuva Aalto-1 -satelliitista. Kuva: Aalto-yliopisto

Lisäksi riskinä on, ettei laite lopulta toimi. Kestilän mukaan samankaltaisista pienistä satelliiteista 45 prosenttia ei saa edes radioyhteyttä Maahan. Aalto-1:n osalta ratkaisun hetket ovat käsillä sen jälkeen, kun se puolisen tuntia vapautumisensa jälkeen levittää neljä antenniaan.

Seuraava suomalaissatelliitti lähtee tutkimaan ilmakehää

Suomi hävisi naapurimaiden satelliittikilvan Virolle, jonka ensimmäinen satelliitti nousi taivaalle jo puolitoista vuotta sitten. Suomi on kuitenkin saamassa kirivaihteen päälle: Aalto-2:n rakentaminen on jo pitkällä. Hieman Aalto-1:tä pienempi satellitti aiotaan laukaista ensi kesänä.

Aalto-2 osallistuu kansainvälisen hankkeeseen, joka tunnetaan nimellä QB50. Siihen osallistuvat yliopistot valmistavat 50 satelliittia, jotka tutkivat parvena termosfäärinä tunnettua ilmakehän osaa.

Termosfäärin läpi kulkiessaan satelliitit mittaavat muun muassa plasman ominaisuuksia ja hiukkasia. Satelliitit ohittavat yleensä nopeasti termosfäärin ja joukkovoiman etu onkin siinä, että 50 satelliitilla tietoa ehditään saada talteen enemmän ja monipuolisemmin.