Tusk: Ruotsi ansaitsee EU:n apua pakolaiskriisissä – "Te erottaudutte muusta Euroopasta"

Ruotsi haluaa, että maahan saapuvia turvapaikanhakijoita sijoitetaan muihin EU-maihin.

turvapaikanhakijat
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin kanssa Tukholmassa 4. lokakuuta 2015. Maja Suslin / EPA

Ruotsi ansaitsee Euroopan unionin apua selviytyäkseen pakolaistaakasta, sanoo Tukholmassa vieraileva Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Hän mielestään Ruotsi erottautuu muista EU-maista.

– On selvää, että Ruotsi on ottanut vastaan eniten turvapaikanhakijoita asukaslukuunsa suhteutettuna. Mielestäni Ruotsi ansaitsee EU:n tuen. Se ei kuitenkaan ole yksin minun päätökseni, vaan EU-komission päätös, Tusk sanoo sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsiin odotetaan 190 000:aa turvapaikanhakijaa tänä vuonna. Ruotsin hallitus päättääkin huomenna torstaina virallisen avunpyynnön jättämisestä Euroopan unionille, jotta osa ihmisistä siirrettäisiin muihin EU-maihin.

Ruotsin hallitus ei aio määritellä, kuinka monta heistä pitäisi siirtää muihin maihin, eikä sitä, mihin maihin hakijoita siirrettäisiin. Pääministeri Stefan Löfven toteaa, että Unkari ei ole halunnut osallistua EU-maiden sisäisiin siirtoihin, ja siksi Unkarin kiintiö 54 000 turvapaikanhakijasta on käyttämättä. Kaikkiaan EU-maat ovat sopineet 160 000 turvapaikanhakijan sisäisistä siirroista.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin mukaan turvapaikanhakijoiden siirrot eivät ole käytännössä toimineet tarpeeksi hyvin. Kreikasta ja Italiasta on toistaiseksi siirretty vasta 116 turvapaikanhakijaa muihin EU-maihin.

Hän huomauttaa myös, että EU:n on kerrottava turvapaikanhakijoille, että Euroopassa on muitakin maita kuin Ruotsi ja Saksa, joista voi hakea turvapaikkaa.

– Meidän on vakuutettava ihmisille, että Liettua, Puola ja Espanjakin ovat hyviä maita, Tusk sanoo.