Hyppää sisältöön

"Väitän, että muutama komedia on pilattu sillä, että onkin haluttu tehdä taidetta"

Elokuvantekijä Pekka Karjalainen sanoo, että lastenelokuvia tehdään nykyään yhtä huolella kuin mitä tahansa elokuvaa. Sen sijaan komediaelokuvat eivät hänen mukaansa nauti kulttuuripiirien arvostusta.

Kuva: Pasi Mäenpää / Yle

Elokuvantekijä Pekka Karjalainen (siirryt toiseen palveluun) on tehnyt draamaa, komediaa ja lastenelokuvaa monessa roolissa. Tuorein ohjaus- ja äänisuunnittelutyö on Hevisaurus-elokuva, joka tulee ensi-iltaan marraskuun lopulla.

Jussi (siirryt toiseen palveluun)-palkittu Karjalainen sanoo, että lastenelokuviakin tehdään nykyään isoin satsauksin.

– Vielä kymmenen vuotta sitten lastenelokuvat piti tehdä halvemmalla, aivan kuin se olisi jotenkin helpompaa. Nyt on isoja satsauksia, kun tehdään esimerkiksi tietokone-efektejä – elokuvassa Onnelin ja Annelin talvi  selätettiin kuvallinen haaste pienten ihmisten kanssa, ja Hevisaurus-elokuvaa varten muokattiin dinojen kuonoja yhdeksän kuukautta.

– Lastenelokuvien tekeminen ei poikkea elokuvaa tehdessä mitenkään, ja samoin kuin aikuisille suunnatun peruskomedian tekemisessä, pitää mennä tulta päin riisuen tarina selkeäksi ja löytäen olennainen eikä kadottaa sitä ylenpalttiseen toitottamiseen, Pekka Karjalainen sanoo.

Komedia vaatii uskallusta

Pekka Karjalainen sanoo, että elokuvan jokaisessa työvaiheessa pitäisi ajatella katsojaa.

Ajatellaan, että nolaa itsensä, kun tekee elokuvan, joka räkätetään lävitse, että pitää saada jotain syvempää, että voi kunnioittaa itseään elokuvantekijänä.

Pekka Karjalainen

– Kummelin jätkät sanovat, että pistetään porukka nauramaan. Komediassa olennaista on uskaltaa ja kehdata nauraa, ja että päällimmäiseksi tavoitteeksi asetetaan se, että katsojilla on hauskaa. Vaatii uskallusta tehdä se.

– Ajatellaan, että nolaa itsensä, kun tekee elokuvan, joka räkätetään lävitse, että pitää saada jotain syvempää, että voi kunnioittaa itseään elokuvantekijänä. Väitän, että muutama komedia on pilattu sillä, että onkin haluttu tehdä taidetta.

Karjalainen on sitä mieltä, että vallallaan on ajatus siitä, että jos leffassa vain nauretaan, niin sen kulttuuriarvo voidaan kyseenalaistaa.

Opiksi elämää, iloa ja tekniikkaa

Pekka Karjalainen ei koe olevansa lastenkulttuurin puolestapuhuja, mutta sanoo, että lasten kanssa töitä tehdessä oppii elämästä.

Pekka Karjalainen sanoo, että lasten kanssa töitä tehdessä oppii elämästä. Kuva: Solar Films

Kummeli-porukan kanssa hän puolestaan oppi luovimaan mielipiteiden viidakossa.

– Se on haasteellinen miesjoukko, jossa jokaisella on oma mielipide siitä, miten asiat pitäisi tehdä. Siinä sai luovia aika taitavasti mielipideviidakossa selvitäkseen kunnialla, hän naurahtaa.

– Kummelin kanssa oppi myös sen, että ilolla, riemulla ja naurulla on tilaa ihmisen elämässä, ja täytyy ollakin. Hevisauruksessa uusi kokemus oli myös tietokoneavusteisen elokuvan tekeminen ja kuvan muokkaaminen. Näki todella mihin tässä maassa pystytään.