Isä, oletko hukassa? - "Mene lapsen viereen lattialle miettimään asiaa"

Isän rooliin voi olla hankaluuksia asettua, jos hajanainen elämäntilanne ja työelämän suorituskeskeisyys rasittavat arkea. Toisaalta isän rooli tuo uudenlaisia paineita, kun isyyteen yhdistyy edelleen perinteinen maskuliininen mieskuva sekä monipuolisempi käsitys isyydestä. Hyvä isä ei ole supermies, vaan tekee tavallisia arkisia asioita yhdessä lasten kanssa.

Kotimaa
lapset isän kanssa kävelyllä
Simo Kymäläinen / Yle

Tapa olla isä ja läsnä lapsen elämässä eivät välttämättä tule luonnostaan. Silloin isänpäivä voi tuntua jopa vaivaannuttavalta.

– Voi olla, että kukaan ei ole kertonut eikä itse tiedä, miten pitäisi olla lapselle isä, pohtii Heikki Kantonen, joka vetää Mannerheimin Lastensuojeluliiton isä-lapsi kerhoa Mikkelissä.

Mietteisiin yhtyy myös pienryhmäkodin yksikönjohtaja Jani Seppänen, joka auttaa työssään perheitä setvimään arjen ongelmia mikkeliläisessä Huoltsikka sosiaalialan yrityksessä. Hektinen arki vie isyydeltä tilaa.

– Tämän päivän vaativassa maailmassa isyys on monesti hukassa, Seppänen sanoo.

Heikki Kantonen lohduttaa isäkollegoitaan ymmärtäväisesti ja muistuttaa, että isyyteen ei ole oikeita tai vääriä vastauksia. Jokaisella on oma tapa olla isä. Tärkeintä on olla.

– Kannattaa välttää sitä virhettä isänä, että menisi pohtimaan isyyttä ihan jonnekin muualle kuin kotiin. Sen sijaan kannattaa mennä lapsen viereen lattialle miettimään asiaa. Lapsi ei tiedä, että isä on ihan pihalla. Hän pitää siitä, että isä viettää hänen kanssaan aikaa, Kantonen sanoo.

Isien moninainen rooli voi asettaa paineita

Heikki Kantosen vetämä isäkerho on paikka, jossa isät voivat puida isyyttä miesten kesken. Kantosen mukaan nykyisin on päästy kauas siitä käsityksestä, että isän pitäisi vain tuoda leipä pöytään ja seurata sivusta perheen arkea. Isyys voi olla monenlaista, mutta samalla on tullut lisää paineita. Riittämättömyyden tunteita tuo esimerkiksi se, että kaikki isät eivät ole kiinnostuneita maskuliinisuuteen perinteisesti liitetyistä remontointiin tai tekniikkaan liittyvistä hommista.

Lapsi ei tiedä, että isä on ihan pihalla. Hän pitää siitä, että isä viettää hänen kanssaan aikaa

Heikki Kantonen

– Valtavirran ajatuksissa moderniin isyyteen kuuluu arkeen osallistumista, leikkimistä ja lasten kasvatusta tasavertaisesti äidin kanssa. Kun isän rooliin lisätään miehen rooli, odotukset ovat välillä todella korkeita, Kantonen pohtii.

Vanhemmuutta tutkinut Juha Jämsä selittää isien riittämättömyyden tunteita sillä, että miehille on tullut entisten roolien rinnalle lisää rooleja.

– Samalla vanhoista, ideaalina pidetyistä, rooleista ei ole vielä luovuttu. Molemmilla sukupuolilla on sama haaste, selventää Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä.

Varsin rajattu kuva isyydestä tulee esille, kun ostaa vaikkapa isänpäiväkorttia. Vaihtoehtoina ovat isä, joka ajaa autoa ja isä, joka on kaukosäätimen herra tai isä, joka urheilee. Isänpäiväkortti jää ostamatta, jos mikään tarjottu isän rooli ei puhuttele.

– Sekä isänpäiväkuvasto että tarjottavat lahjat ovat hyvin korostuneen maskuliinisia. Jostain syystä isänpäivänä koetaan tarvetta juhlia miehisyyttä, maskuliinisuutta ja vieläpä hyvin perinteistä sellaista. Toivottavasti tulevaisuudessa kiinnitetään huomiota hoivaavaan isään. Sitähän isänpäivänä juhlitaan, Juha Jämsä pohtii.

Isyyttä ei voi suorittaa

Pienryhmäkodin yksikönjohtaja Jani Seppänen tapaa työssään perheitä, joissa vielä etsitään vanhemmuuden roolia. Seppäsen mukaan isien sekä lasten oloa parantaisi se, että elämä ei olisi niin suorituskeskeistä.

– Työelämä asettaa vanhemmille hirvittäviä paineta. Pitää olla äärettömän tehokas ja tehdä töitä lähestulkoon ympäri vuorokauden, kun työt ovat siirtyneet enemmän kotiin, Seppänen sanoo.

Kantosen mukaan isäkerhossa puhuttaa puolestaan se, kuinka isyysvapaalle voi olla hankala päästä. Esimerkiksi projektiluonteisissa tehtävissä työskentelevien isien vapaiden pitämiseen voidaan suhtautua kitsaasti.

Yhdessäolon sisältönä kannattaa olla jotain muuta kuin suorittamista

Jani Seppänen

– Ei haluttaisi välttämättä laskea vapaalle. Jos työskentelee projektipäällikkönä, ja monet asiat kulkevat tämän yhden ihmisen kautta, niin siihen ei vain osata varautua, miten hommat jaetaan isyysvapaan aikana. Siinä saattaa tulla jonkinlaista hampaiden narskutusta, Kantonen kuivailee.

Tavalliset asiat ovat parhaita

Kantosen mukaan parasta isyydessä on tehdä arkisia asioita yhdessä lasten kanssa. Tiskivuori voi madaltua hitaammin ja lehtikasan haravoiminen voi kestää tuplasti kauemmin, mutta lopulta arkea pitää koossa paraiten se, että askareita tehdään yhdessä.

Kahden lapsen isä Kantonen heittää kolmen kohdan napakan listan vinkkejä, mitä isät voisivat tehdä lastensa kanssa, jos yhteinen aika on vielä vierasta.

– Uiminen, pyöräily ja makkaranpaisto. Tekeminen kannattaa järjestää lapsen ehdoilla. Lapsen voi iskeä turvaistuimeen tai opettaa ajamaan apurattailla, Kantonen ehdottaa.

– Yhdessäolon sisältönä kannattaa olla jotain muuta kuin suorittamista, lisää Jani Seppänen.