1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pirkanmaa saa omat tv-uutiset – katselu voi vaatia antennin kääntelyä

Pirkanmaan omat tv-uutiset alkavat keskiviikkona. Uutisten näkemiseksi katsoja joutuu joillakin alueilla kiertämään antennia uuteen suuntaan. Kaapeliverkon katsojan ei tarvitse tehdä mitään.

Kotimaan uutiset
Milla Madetoja ja Katri Rauska studiossa
Marjut Suomi / Yle

Keskiviikosta alkaen Hämeen tv-uutiset jakautuvat kahtia. Pirkanmaa saa omat uutisensa ja Hämeen uutiset jatkaa Kanta- ja Päijät-Hämeen yhteisenä lähetyksenä.

Uudistus voi tuoda katsojalle valintatilanteen erityisesti Pirkanmaan eteläosissa. Muun muassa Lempäälän, Akaan ja Valkeakosken alueella näkyy useimmissa paikoissa hyvin sekä Forssan Tammelan että Tampereen Teiskon lähetys. Tammela kuitenkin tarjoaa Hämeen uutisia ja Teisko Pirkanmaan.

Lisäksi Lahden lähetys ulottuu hyvinkin Pälkäneen itäisiin osiin.

– Pääsääntö on, että kannattaa käyttää sen lähetysaseman signaalia, jota laite ottaa parhaiten vastaan, toteaa lähetyksistä vastaavan Digitan liiketoimintapäällikkö Hanna Niiranen.

Lähimmän aseman voi tarkistaa Digitan nettisivuilta tai soittamalla yhtiön palvelunumeroon 020 411 7676. Jakeluyhtiön nettisivuilla on myös kartta, johon on piirretty lähettimien kattama alue.

Ongelmakohtia löytyy kantakaupungistakin

Aina ei kaikki ole yhtä selkeää kuin kartalla. Maaston muodot aiheuttavat paikoitellen omat ongelmansa. Tampereen keskustan liepeilläkin on katvealueita, joissa ei Teiskon aseman lähetys näy. Kaupungin läpi kulkeva harjualue pitää siitä huolen. Edes Pyynikin alilähetin ei paikkaa kaikkia ongelmakohtia.

– Ongelmatilanteissa olisi paras selvittää antenniasentajan kanssa, kuinka vastaanottaminen onnistuu. Ammattilaisten yhteystietojakin löytyy Digitan nettisivuilta, opastaa Hanna Niiranen.

Kuinka moni joutuu pohtimaan näitä kysymyksiä? Sitä on vaikea tietää tarkasti. Hanna Niiranen kertoo, että Teiskon lähettimen alueella on noin 430 000 asukasta, joista likimain puolet antennitalouksissa. Ehkä muutama prosentti joutuu suuntailemaan kattoharavaansa uudelleen, mutta sekin tarkoittaisi jo joitakin tuhansia ihmisiä.

Sen sijaan kaapeliverkkotalouksissa ei näitä päänvaivoja pitäisi olla. Esimerkiksi Elisasta kerrotaan, että yhtiö välittää asiakkailleen Digitan tuottaman signaalin, eikä katsojien tarvitse tehdä mitään ylimääräistä nähdäkseen oman alueensa uutislähetyksen.

Lue seuraavaksi