Turvapaikanhakijoiden määrän moninkertaistumiseen varaudutaan itärajalla

Järjestelykeskus voidaan perustaa Tornion lisäksi myös itärajalle, mikäli Murmanskista aletaan pyrkiä Norjan lisäksi myös Suomen Raja-Jooseppiin.

turvapaikanhakijat
Raja-Joosepin rajavartioasema Inarissa
Lapin rajavartiosto

Balkanille pystytetyt raja-aidat ovat ohjanneet turvapaikanhakijoita arktiselle reitille. Moskovasta lentäen Murmanskiin, sieltä reittibussilla Nikkeliin, josta matkaa Norjan rajalle on seitsemän kilometriä. Storskogin raja-asemalle on jätetty viime päivinä sadasta kahteensataan turvapaikkahakemusta päivässä. Ensiksi syyrialaiset ja sittemmin afgaanit ovat ostaneet venäjänpuoleiset pokupyöräkaupat tyhjäksi, koska rajan ylitys niin Norjaan kuin Suomeen on sallittua vain kulkuneuvolla – ei jalan.

Suomen rajalle ei kulje Murmanskista reittibussia, mutta yhä useammat ovat löytäneet kyydin Inarin Raja-Jooseppiin.

– Tänä vuonna meille on tullut yhteensä 63 turvapaikanhakijaa, kertoo Raja-Joosepin raja-aseman päällikkö Petri Hämäläinen. Enemmistö on tullut viikon sisällä, maanantaina tulijoita oli 15 ja lauantaina 18.

Vaikka luvut Lapin itärajalla ovat kaukana määristä Norjan rajalla, Suomen viranomaiset varautuvat siihen, että tilanne voi muuttua.

– Nyt on ollut päiviä, ettei tule ketään ja päiviä, että tulijoita on lähes 20. On vaikea arvioida, miten tilanne kehittyy. Me varaudumme kuitenkin kaikkeen, jopa siihen että tilanne voisi olla samanlainen kuin Storskogissa. Kyllä siinä vaiheessa joudutaan miettimään Tornion mallia käyttöönotettavaksi myös itärajalla, sanoo apulaiskomentaja Jussi Sainio Lapin rajavartiostosta.

Tulijoiden joukossa vuosia Venäjällä asuneita

Toisen järjestelykeskuksen perustaminen olisi suuri ponnistus, jolle siis ainakaan vielä ei ole tarvetta. Tällä hetkellä Raja-Joosepin raja-asema hoitaa turvapaikanhakijat omin voimin ja rajavartijoita voidaan tarvittaessa tuoda apuun muista rajavartiostoista. Raja-Joosepista turvapaikanhakijat ohjataan rekisteröinnin jälkeen Lapin vastaanottokeskuksiin. Bussi tilataan jo siinä vaiheessa kun venäläiset rajavartijat vinkkaavat, että Suomen rajaa lähestytään pyöräillen.

– Pääsääntöisesti aika hyvin tulee tietoa naapurista, että nyt olisi todennäköisesti turvapaikanhakijoita tulossa, sanoo raja-aseman päällikkö Hämäläinen.

Monet turvapaikanhakijat ovat tulleet pikavauhtia Venäjän halki, mutta Suomeen pyrkijöiden joukossa on niitäkin, jotka ovat asuneet vuosia laillisesti Venäjällä. Norjan hallitus ilmoitti aikovansa käännyttää tällaiset tapaukset takaisin Venäjälle. Maahanmuuttovirastosta kerrotaan, että Suomessa heidän suojeluntarpeensa tutkitaan samalla tavoin kuin muidenkin.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB varoittaa laittomista rajanylityksistä raja-asemien ulkopuolella. Lapin rajavartioston apulaiskomentaja Jussi Sainio ei usko näkevänsä montaakaan yrittäjää.

– Tämähän on täysin mahdollista, mutta meidän puolella rajan lähellä ei ole lainkaan asutusta, eikä mitään infrastruktuuria, johon voisi tukeutua. Ja kun on talvikin tulossa, niin en pidä kovin todennäköisenä että Suomen rajalla näin tulisi käymään.