1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Nykykodeista ei löydy enää pölypunkkeja" – Peittoja ja tyynyjä ei kuitenkaan kannata säästää isältä pojalle

Hyvin hoidetut liinavaatteet kestävät käytössä jopa vuosikymmeniä. Liinavaatteiden kestoon voi vaikuttaa itse.

ilmiöt
Petaamaton sänky.
Liinavaatteet kannattaa vaihtaa parin viikon välein, tyynyliinat jopa useammin.Eila Haikarainen / Yle

Monissa kodeissa odotetaan pikkupakkasia, jolloin vuodevaatteet on hyvä viedä tuulettumaan. Kodeissa tapa on säilynyt, mutta laitoksissa ja hoitokodeissa sitä ei tehdä. Näin kertoo Kainuun ammattiopiston kotityö- ja puhdistuspalvelualan opettaja Jaana Tolonen.

Tolonen sanookin, että sänkyyn sekä puhtaisiin vuodevaatteisiin kannattaa panostaa, koska käytämme niitä niin paljon ja vietämme paljon aikaa sängyssä.

– Täkit suositellaan pestäväksi kerran vuodessa ja tyynyt 3–4 kertaa vuodessa. Liinavaatteet kannattaa vaihtaa parin viikon välein, tyynyliinat jopa viikoittain. Tietysti, jos henkilö vaikka hikoilee paljon, niin silloin myös liinavaatteiden vaihto kannattaa tehdä useammin, Tolonen neuvoo.

Liinavaatteet kannattaa Tolosen mukaan pestä aina 60 asteessa. Myös nykyiset peitot ja tyynyt kestävät yleensä 60 asteen pesulämpötilan, eikä esimerkiksi tyynyissä oleva rasvalika lähde pois matalammissa lämpötiloissa.

– On hyvä muistaa, että myös pyykkikoneen on oltava puhdas ja kone puhdistuu hyvin juuri 90 asteessa. Jos sinulla on vaikka valkoinen lakana, joka kestää 90 asteen pesun, niin voit pestä sen ja samalla puhdistat pyykinpesukonettasi.

Lakanat roskikseen vasta rikkinäisinä

Vaikka peittoja ja tyynyjä ei kannata säästää isältä pojalle, niin laadukkaat liinavaatteet voivat kestää jopa vuosikymmeniä hyväkuntoisina.

– Lakanat ja tyynyliinat voivat olla erittäin laadukasta puuvillaa, joka kestää käytössä. Tähän voi myös vaikuttaa itse, kun pesee tuotteita. Kun pesuainetta annostelee oikean määrän, niin se tuotekaan ei kulu pesussa niin paljon. En näe mitään syytä heittää niitä pois ennen kuin ne ovat menneet rikki.

Täkit suositellaan pestäväksi kerran vuodessa ja tyynyt 3–4 kertaa vuodessa.

Jaana Tolonen

Tolosen mukaan edelleen puhutaan usein siitä, että vuoteessa olisi pölypunkkeja. Hän sanoo kuitenkin, ettei hysteriaan ole tarvetta.

– On tutkimuksia, joiden mukaan nykykodeista ei löydy enää pölypunkkeja. Materiaalit ovat muuttuneet paljon ja huoneilma on aikaisempaa kuivempi.

Kosteutta vuoteesta saadaan pois helpolla keinolla.

– On hyvä muistaa, että ennen kuin petaat vuoteen, niin sen on hyvä antaa tuulettua hetken aikaa. Näin sitä kosteutta saadaan pois vuoteesta.

Lue seuraavaksi