Tutkija: Rämettynyt hovikulttuuri juurtunut syvään katolisessa kirkossa

Dosentti Jyri Komulainen arvioi, että paavi Franciscus valittiin virkaan juuri siksi, että hänet tunnettiin korruptoitumattomana kansanmiehenä.

Kotimaa
Paavi Franciscus on bussimatkalla viettämään retriittiä.
Paavi Franciscus on bussimatkalla viettämään retriittiä Aricciaan, lähelle Roomaa.Angelo Carconi / EPA

Katoliseen teologiaan perehtyneen dosentin Jyri Komulaisen mielestä tuoreimmat tiedot Vatikaanin sisäisistä ristiriidoista kertovat ennen kaikkea siitä, miten syvään vanha ja rämettynyt hovikulttuuri on juurtunut katolisessa kirkossa.

Italialaistoimittaja Gianluigi Nuzzi on kirjoittanut kirjan Via Crucis (Kärsimysten tie), jossa hän kertoo mm. paavi Franciscuksen saamista uhkauksista ja kirkon sisällä vallitsevasta valtataistelusta. Tietonsa hän perustaa haltuunsa saamiinsa valokuviin ja salaisiin tutkinta-asiakirjoihin.

Komulainen pitää tietoja uskottavina, sillä hänen mukaansa on selvää, että katolisella kirkolla on korruptoitunut ja sulkeutunut puolensa.

– Katolisessakin kirkossa voi toimia ihmisiä, joilla on vallanhimoa, Komulainen sanoo.

Pari vuotta sitten valittu paavi Franciscus (alun perin argentiinalainen piispa Jorge Mario Bergoglio) on ottanut heti valtakautensa alussa hyvin voimakkaasti kantaa vallanhimoa ja moraalista rappiota vastaan ja ryhtynyt jo toimiinkin kirkon uudistamiseksi. Komulaisen mukaan hän on uudistanut hallintoa ja muuttanut paavin roolin enemmän kirkon palvelijan suuntaan.

Komulainen arvioi, että Bergoglio valittiinkin paaviksi juuri siksi, että hänet tunnettiin korruptoitumattomana kansanmiehenä.

Uudistusmielinen paavi on saanut toimillaan vihamiehiä, ja Komulainen sanoo saaneensa vaikutelman, että vastarintaa olisi hyvin korkeallakin taholla Vatikaanissa.