Kuvanveistäjä Laila Pullinen on kuollut

Pullinen kuoli 82-vuotiaana tänään keskiviikkona pitkäaikaisen sairauden seurauksena. Kollega kuvailee Pullista voimakastahtoiseksi ja yhteisölliseksi ihmiseksi.

Laila Pullinen Kuva: Yle

Kuvanveistäjä, professori, kuvataiteen tohtori Laila Pullinen on kuollut. Pullinen kuoli 82-vuotiaana tänään keskiviikkona pitkäaikaisen sairauden seurauksena Meilahden sairaalassa Helsingissä.

Pullisen poika Jean Ramsay kertoi Yle Uutisille, että Pullinen joutui sairaalaan viime perjantaina.

Pullinen syntyi Terijoella 21.7.1933. Hän opiskeli Suomen taideakatemiassa ja valmistumisensa jälkeen hän suoritti jatko-opintoja Italiassa Accademia de Belle Arti'ssa.

Pro Finlandia -mitali Pulliselle myönnettiin vuonna 1969, ja vuosina 1990–1995 hän toimi taiteilijaprofessorina. Vuonna 2006 hänet promovoitiin Kuvataideakatemian kunniatohtoriksi. Pullinen toimi myös Suomen Kuvanveistäjäliiton ensimmäisenä naispuolisena puheenjohtajana.

Pullisen teoksia on esillä mm. Helsinki-Vantaan lentokentällä ja Nissbackan veistospuistossa.

"Voimakastahtoinen persoona"

Suomen Kuvanveistäjäliiton entinen puheenjohtaja Anna-Kaisa Ant-Wuorinen kuvailee Laila Pullista voimakastahtoiseksi ja hyvin yhteisölliseksi persoonaksi. Ant-Wuorisen mukaan Pullista arvostettiin kuvanveistäjäpiireissä hyvin paljon mm. juuri siksi, että hän halusi edistää kuvanveistäjien asemaa.

Toisaalta Pullinen oli Ant-Wuorisen mukaan myös ristiriitainen persoona: hän halusi käyttää taiteessaan perinteisiä materiaaleja kuten pronssia ja kiveä, mutta toisaalta hän saattoi antautui myös hyvin innovatiivisiin kokeiluihin. Ant-Wuorinen nostaa esimerkiksi Pulliaisen reliefin_ Aurinko tunturissa_, jonka tämä teki räjäytystekniikalla Montrealin vuoden 1966 maailmannäyttelyyn.

Ant-Wuorisen mukaan Pullinen oli aktiivinen toimija ja seurasi aikaansa aina viime päiviinsä asti.

– Pullinen oli arvostettu kollega ja esikuva monelle naistaiteilijalle, Ant-Wuorinen summaa Pullisen uraa.