Konsulttiselvitys: Suomi tarvitsee uusia kansainvälisiä huippufirmoja

Konsulttiyhtiö Boston Consulting Group on tehnyt arvion Suomen ja muiden Pohjoismaiden taloudellisesta tilasta. Konsultit päätyvät tutulta kuulostavaan suositukseen: Suomessa pitäisi perustaa kiireesti uusia maailmanluokan yhtiöitä. Toisin sanoen, olisi löydettävä uusi Nokia.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Konsulttiyhtiö Boston Consulting Group BCG erittelee torstaina julkistetussa tutkimusraportissaan Pohjoismaiden eri talouksien rakenteellisia ongelmia. Yhtiö sanoo tehneensä raportin ”pro bono” eli ilman toimeksiantajaa. Arviot ja suositukset ovat kuitenkin tuttuakin tutumpia.

BCG:n mukaan Suomi kärsii muun muassa heikosta huoltosuhteesta eli työvoiman ulkopuolella on jo noin kolme miljoonaa suomalaista. Työn tuottavuus ja työmarkkinoiden tehokkuus Suomessa jää konsulttiyhtiön mukaan 140 maan vertailussa häntäpäähän.

Myös Suomen kilpailukyvyn raportoidaan heikentyneen selvästi. Samaan päätyi arvostettu Maailman talousfoorumi WEF, jonka tilastoissa Suomen sijoitus niin ikään heikkeni edellisvuodesta. WEF listaa Suomen kuitenkin tällä hetkellä maailman 8. kilpailukykyisimmäksi maaksi.

Konsulttiyhtiö BCG laskee, että niin Tanskan kuin Suomenkin osalta kymmenen viime vuotta ovat talouskasvun osalta olleet ns. menetettyjä vuosia. Samalla kuitenkin naapurimaat Norja ja Ruotsi ovat toipuneet finanssikriisistä. BCG:n laskujen mukaan kahden prosentin kasvuvauhdilla Suomen talouden toipuminen veisi seuraavat 15 vuotta eli vuoteen 2030 asti.

Haetaan: Uusi Nokia

BCG:n mukaan kaikki Pohjoismaat kamppailevat kansainvälisten huippuyhtiöiden kilvassa, mutta jäävät selvästi verrokkimaita, kuten Iso-Britanniaa tai Hollantia, heikommiksi tänä päivänä.

20 viime vuoden aikana ei Suomessa ole perustettu yhtään kansainvälistä huippufirmaa, toteaa BCG. Samaan aikaan konsulttiselvityksen mukaan Ruotsissa on syntynyt 15, Norjassa 13 ja Britanniassa 21 kansainvälistä jättiä.

Kansainvälisessä kisassa pärjääviä huippufirmoja tarvittaisiin siis lisää kaikissa Pohjoismaissa.

Tuttuun tapaan konsultit kuitenkin kiittävät Helsingin Slush-tapahtumaa ja Suomen vireää start-up-keskittymää. Suomi ja Ruotsi ovat BCG:n mukaan jopa muita maita edellä kasvuyritysten riskirahoituksen järjestämisessä sekä start up-firmojen lukumäärässä.

Miljardin dollarin arvoisia uusia kasvuyrityksiä on BCG:n mukaan Suomessa jo kaksi ja Ruotsissa kuusi kappaletta. Norjassa ja Tanskassa ei sellaisia konsulttien arvion mukaan löydy lainkaan.    

Kasvuyritysten Slush-tapahtuma pyörähtää jälleen käyntiin Helsingissä 11.-12. marraskuuta ja paikalle odotetaan yli 15 000 osanottajaa. Toivottavasti uuden Nokian löytyminen on taas hieman lähempänä.