Valoa silloin, kun sitä tarvitaan – älykäs lamppu ei pala turhan panttina

Älykäs valaistus mukautuu käyttäjän tarpeisiin. Kaupungeissa muun muassa puistojen ja katujen valaistusta voidaan vähentää silloin, kun valaistukselle ei ole tarvetta. Kun valot eivät pala turhaan, säästyy energiaa ja rahaa.

Kotimaa
Katuvalo
Yle

Älykäs valaistus perustuu sinänsä yksinkertaiseen ajatukseen: valaistusta käytetään vain silloin, kun sitä tarvitaan. Käyttäjän tarpeisiin mukautuva valaistus yleistyy muun muassa puistoissa.

Esimerkiksi Tampereella puistojen valaistus on ohjelmoitu himmenemään silloin, kun kulkijoita ei ole, kertoo tiimipäällikkö Jussi Kulomäki Tampereen Verasta.

– Uutta led-valaistusta himmennetään käyttötarpeen mukaan. Valaisimia poltetaan pienellä teholla öiseen aikaan, kun kulkijoita ei ole paljon.

– Joissakin puistossa valon määrää vähennetään ensin kello 23 ja myöhemmin vielä lisää. Käyttäjä ei sitä välttämättä huomaa, mutta energiaa säästyy joka minuutti, kuvailee Kulomäki.

Energiansäästö useita kymmeniä prosentteja

Valon käyttäminen tarpeen mukaan säästää sekä energiaa että rahaa, tiivistää Kulomäki.

– Led-valo on itsessään paljon energiatehokkaampi kuin vanhat valonlähteet. Pelkästään rakentamalla led-valaisimilla valaistuksia saadaan säästöjä aikaan. Kun siihen lisätään optimointi, niin saadaan useiden kymmenien prosenttien säästö Tampereenkin energialaskuun.

Käyttäjä ei siltä välttämättä huomaa, mutta energiaa säästyy joka minuutti.

Jussi Kulomäki

Tulevaisuudessa valaistuksen älykkyys kasvaa entisestään, kun valot saadaan keskustelemaan keskenään. Puistoa valaisevat yksittäiset lamput saadaan reagoimaan liikkeeseen, sanoo Kulomäki.

– Jos joku valaisin havaitsee liikettä esimerkiksi puistossa, niin se kirkastuu hetkeksi, ja kun liike on ohitse, se himmenee jälleen.

Kulomäen mukaan katuvalaistusta on tulevaisuudessa mahdollista optimoida liikennemäärien mukaan. Myös hälytysajoneuvoille on mahdollista merkitä reittejä kaupunkiin älykkään valaistuksen avulla.