1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Rahaa kavaltaneen poliisin juoni kuin tv-sarjasta – lavasti itsemurhansa murhaksi

Yhdysvaltalaispoliisi Charles Joseph Gliniewicz kutsui ensin radiopuhelimella apujoukkoja "rikollisten takaa-ajoon" ja ampui sitten itseään kuolettavasti.

Suuri määrä poliiseja osallistui sankaripoliisiksi kutsutun Charles Joseph Gliniewiczin hautajaisiin Antiochissa syyskuun alussa. Kuva: Tannen Maury / EPA

Tekemiensä rikosten paljastumista pelännyt yhdysvaltalaispoliisi yritti huijata kollegoitaan lavastamalla itsemurhansa murhaksi. Charles Joseph Gliniewicz ilmoitti syyskuun ensimmäisenä päivänä poliisiradiolla jahtaavansa kolmea rikollista Illinoisin Fox Laken lähellä ja pyysi paikalle apuvoimia.

Kun suuri joukko poliiseja ehätti paikalle, löysivät he Gliniewiczin ammuttuna. Sankaripoliisiksi nimetyn 52-vuotiaan Gliniewiczin hautajaisiin saapui yli tuhat poliisia.

Poliisimurhan tutkijoita odotti kuitenkin yllätys, kun todisteet osoittivat ampujan olleen Gliniewicz itse. Tutkinnan perusteella tämä ampui ensin laukauksen luodinkestävään liiviinsä ja sitten toisen, tappavan laukauksen liivin alle.

Tapauksen tutkinnan yhteydessä on paljastunut, että Gliniewicz kavalsi julkisia varoja omaan käyttöönsä seitsemän vuoden ajan. Rahat hän käytti muun muassa pornon hankkimiseen ja kuntosalimaksuihin. Hänen on todettu syyllistyneen myös rahanpesuun ja asiakirjaväärennöksiin.