1. yle.fi
  2. Uutiset

Ban Ki-moon: Maailman johtajat ovat vastuussa Pariisin ilmastokokouksen onnistumisesta

YK:n pääsihteeri vetoaa teollisuusmaihin, että ne julkistaisivat omat rahoitusaikeensa ennen Pariisin ilmastokokousta.

ilmasto
Perun ympäristöministeri Manuel Pulgar-Vidal saapui Genevessä järjestettävään ilmastokokoukseen 8. helmikuuta.
Perun ympäristöministeri Manuel Pulgar-Vidal saapui Genevessä järjestettävään ilmastokokoukseen 8. helmikuuta.Martial Trezzini / EPA

Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-moon sanoo, että ilmastoneuvottelut ovat osoittautuneet liian haastaviksi neuvottelijoille, joten vastuu huippukokouksen onnistumisesta on maailman johtajilla.

Banin mukaan avainkysymykset ovat vielä jäljellä ennen Pariisin suurta ilmastokokousta. Jäljellä olevat kysymykset koskevat taloutta ja kehitysmaiden tukemista niiden päästöjen vähentämiseksi. Ban vetosikin keskiviikkona teollisuusmaihin, että ne julkistaisivat omat rahoitusaikeensa ennen Pariisin kokousta.

- On tärkeä rakentaa luottamusta, sillä sitä tarvitaan mielekkään sopimuksen saamiseksi, Ban sanoi.

Uutistoimisto AP:n mukaan suurin osa YK:n jäsenmaista on toimittanut ilmastosuojelusuunnitelmansa lokakuun loppuun mennessä. Jäsenmaista 155 on jättänyt suunnitelmansa määräaikaan mennessä. Nämä maat tuottavat lähes 90 prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä.

Teollisuusmaat ovat sopineet lisäävänsä rahoitusta sata miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2020 mennessä, mutta epäröivät sitoutua pidemmälle ajalle. Lisäksi teollisuusmaat haluavat maailman suurimman päästöjenaiheuttajan, Kiinan ja muitakin kehittyviä talouksia mukaan ilmastosuojelun rahoitustalkoisiin.

Päätöksillä on kiire, sillä tutkijoiden mukaan keskilämpötilan nouseminen yli kaksi astetta voi aiheuttaa pysyviä muutoksia ilmastoon ja sitä kautta ongelmia, kuten tulvia rannikkokaupunkeihin ja saarivaltioihin.

Pariisin ilmastokokous alkaa marraskuun 30. päivä. Järjestäjät toivovat, että kokouksessa sovittaisiin kaikkien aikojen kattavin maailmanlaajuinen sopimus ilmaston lämpenemisen estämiseksi.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi