Meksiko otti askeleen kohti marihuanan laillistamista

Meksikon korkein oikeus antoi aktivistiryhmälle luvan kasvattaa kannabista omaan käyttöön. Pienten määrien hallussapito on ollut laillista vuodesta 2009 lähtien.

Ulkomaat

Meksikon korkein oikeus on antanut pienelle aktivistiryhmällä luvan kasvattaa ja polttaa marihuanaa. Oikeus päätti äänin 4-1, että omaan käyttöön tarkoitetun marihuanan kasvattamisen kieltäminen on perustuslain vastaista. Päätös koskee ainoastaan aktivistiryhmää, eikä se tarkoita kannabiksen laillistamista.

Kahdesta asianajajasta, kirjanpitäjästä ja yhteiskunta-aktivistista koostuva ryhmä teki vuonna 2013 kantelun oikeuteen, kun terveysviranomaiset kielsivät heitä kasvattamasta kannabista omaan käyttöön. Pienten huumausainemäärien hallussapito on ollut sallittua vuodesta 2009, mutta niiden valmistus ja myynti on yhä laitonta.

Aktivistiryhmä kertoo, ettei sen suunnitelmissa ole kannabiksen kasvattaminen ja polttaminen, vaan oikeustoimien tarkoituksena on herättää keskustelu marihuanan laillistamisesta. Korkeimman oikeiden päätöksen katsotaan olevan askel kohti kannabiksen laillistamista.

Meksikossa roihuava huumesota on vaatinut yli 100 000 ihmishenkeä viimeisen vuosikymmenen aikana. Laillistamisen kannattajat katsovat kieltolain hyödyttävän ainoastaan kartelleja, jotka pyörittävät miljardien dollareiden liiketoimintaa. Samalla vankilat ovat täyttyneet vähäpätöisistä huumekauppiasta tai ihmistä, joiden hallusta on löytynyt vähäisiä määriä huumeita.

Lähteet: Reuters, AP, AFP