YK: Molemmat konfliktin osapuolet rikkovat rauhansopimusta Etelä-Sudanissa

Konfliktin molemmat osapuolet laajentavat asevarastojaan ja syyllistyvät äärimmäisiin julmuuksiin.

Ulkomaat

Yhdistyneiden Kansakuntien asiantuntijaryhmä sanoo molempien Etelä-Sudanin konfliktin osapuolten rikkovan rauhansopimusta. Molemmat osapuolet laajentavat myös asevarastojaan ja syyllistyvät äärimmäisiin julmuuksiin.

Maasta on raportoitu tappoja, raiskauksia, kylien polttamisia sekä naisten ja lasten sieppauksia. Pelkästään lokakuussa ilmoitettiin 50 raiskausta.

YK:n turvallisuusneuvosto ei ole asettanut asevientikieltoa maahan, eikä muita seuraamuksia, joilla se on toistuvasti uhannut. Turvallisuusneuvoston jäsenet ovat erimielisiä toimenpiteistä. Esimerkiksi Venäjän mukaan asevientikielto ei auttaisi rauhanprosessia.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa Etelä-Sudanissa joulukuun 2013 jälkeen, jolloin maan presidentille Salva Kiirille uskolliset hallituksen joukot alkoivat taistella vallankaappausta yrittänyttä Riek Macharia ja hänen johtamia kapinallisia vastaan.

Osapuolet allekirjoittivat rauhansopimuksen elokuussa, mutta taistelut jatkuvat. Samaan aikaan humanitaarinen tilanne maassa pahenee kaiken aikaa. Jo nyt noin 3,9 miljoonaa ihmistä uhkaa nälänhätä.

Lähteet: AP, AFP