1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhannet jälleen kaduilla Romaniassa – pääministerin erosta huolimatta

Pääministeri Victor Ponta ilmoitti keskiviikkona, että hän eroaa tuhoisan yökerhopalon vuoksi ja hallitus hajotetaan. Erosta huolimatta korruption vastaiset mielenosoitukset eri puolilla Romaniaa vain kasvoivat.

Ulkomaat
Mielenosoittajia torilla.
Keskiviikkoiltana Bukarestin parlamenttitalon eteen kertyi tuhansittain mielenosoittajia.Robert Ghement / EPA

Eri puolilla Romaniaa tuhannet ihmiset kokoontuivat toista iltaa peräkkäin osoittamaan mieltään korruptoituneena pidettyä hallintoa vastaan.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Bukarestin mielenosoitukseen osallistui arviolta 20 000 ihmistä ja muissa kaupungeissa 10 000. Protestit kasvoivat, vaikka pääministeri Victor Ponta erosi keskiviikkona ja sanoi, että hän toivoo sen tyydyttävän mielenosoittajia.

Viime viikonlopun tuhoisa yökerhopalo sai vihaiset romanialaiset lähtemään kaduille. Bukarestilaisessa yökerhossa syttyneessä palossa kuoli 32 ihmistä ja loukkaantui noin 180. Moni epäilee, että yökerhon turvallisuusmääräyksistä oli tingitty korruption vuoksi.

Oppositio oli vaatinut muun muassa veronkierrosta ja rahanpesusta epäillyn Pontan eroa jo aiemminkin. Hänestä tuli syyskuussa Romanian ensimmäinen istuva pääministeri, joka joutuu oikeuteen korruptiorikoksista. Ponta on kiistänyt syyllisyytensä.

AFP:n haastattelema analyytikko Ciprian Ciucu arvioi, että korruptioskandaalin kasaama paine yhdistettynä yökerhokatastrofin nostattamaan raivoon saivat Pontan eroamaan.

– Ponta etsi ulospääsytietä, hänen hallituksensa aika oli käymässä vähiin, Ciucu sanoi.

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi