Myanmarin Suu Kyi suunnittelee perustuslain kiertämistä: Virka presidentin yläpuolella

Oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin puolueelle ennustetaan voittoa Myanmarin sunnuntaisissa vaaleissa, mutta sotilasjuntan säätämä perustuslaki estää häntä nousemasta presidentiksi.

Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi. Kuva: Nyein Chan Naing / EPA

Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi sanoi torstaina, että jos hänen puolueensa voittaa vaalit, hän johtaa hallitusta ja nousee "presidentin yläpuolelle".

Suu Kyitä ei Myanmarin perustuslain mukaan voida valita presidentiksi, koska hänen edesmennyt miehensä oli Britannian kansalainen ja hänen kahdella pojallaan on ulkomaiset passit.

– Nousen presidentin yläpuolelle. Viesti on hyvin yksinkertainen, Suu Kyi sanoi tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Perustuslaissa ei sanota mitään siitä, että joku ei voisi olla presidentin yläpuolella.

Suu Kyi ei selittänyt tarkemmin, mistä asemasta hän johtaisi hallitusta. Hänen NLD-puolueelleen ennustetaan suurvoittoa ensi sunnuntain parlamenttivaaleissa. Presidentistä päätetään vaalien jälkeen.

Myanmarin armeijalla on edelleen käytännössä veto-oikeus perustuslain muutoksiin, vaikka sotilasjuntta luopui virallisesti vallasta vuonna 2011. Armeijalle on jyvitetty 25 prosenttia parlamenttipaikoista, ja perustuslain muuttamiseen tarvitaan yli 75 prosentin kannatus.

NLD osallistuu vaaleihin ensi kertaa sitten vuoden 1990. Tuolloin se sai maanvyörymävoiton, jonka sotilasjuntta kuitenkin mitätöi ja pani Suu Kyin vuosikausiksi kotiarestiin.

Demokratian esitaistelijana pidettyä Suu Kyitä on tänä vuonna kritisoitu kansainvälisesti siitä, että hän ei ole tukenut Myanmarin vainottua rohingya-vähemmistöä. Rohingyat ovat muslimeja, ja Suu Kyin on arveltu pysytelleen hiljaa, jottei buddhalaisen enemmistön tuki vaarantuisi.

Torstaina Suu Kyi sanoi, että rohingyojen ongelmia ei pitäisi liioitella. Hänen mukaansa koko maan tilanne on dramaattinen vaalien alla.