1. yle.fi
  2. Uutiset

Lemmikit toimeliaina tulipaloissa: Kissa vieköön, oliko koira kotona, kun palo syttyi?

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos on selvittänyt, millainen rooli kissoilla ja koirilla on ollut tulipaloissa ja palovaaratilanteissa viime vuosina. Esimerkiksi koirat ovat haukkuneet talon väen hereille, mutta myös aiheuttaneet saunapalon palloleikeillään ja sytyttäneet autoja laittamalla Webaston päälle. Kissojen erikoisosaamista on liesien käpälöinti.

Kotimaan uutiset
Mäyräkoira.
Jouki Väinämö / Yle

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tekemän selvityksen mukaan kissat ja koirat ovat yllättävän aktiivisesti mukana tulipaloissa ja palovaaratilanteissa. Vuosina 2010–2015 kissat ja koirat olivat osallisina eli joko sytyttämässä tai varoittamassa kaikkiaan 14 tapauksessa Pohjois-Karjalassa.

Selvityksen mukaan neljässä tapauksessa koirat olivat varoittaneet asukkaita samaan aikaan palovaroittimen kanssa. Yhden kerran koira oli herättänyt ja pelastanut huoneiston asukkaat niin, ettei suurempaa vahinkoa päässyt aiheutumaan.

Pelastuslaitoksen tilastoista löytyy lisäksi yksi maininta kissasta, joka oli naukumisellaan osoittanut pihan erillisen rakennuksen olevan tulessa.

Pallo kiukaalle, Webasto päälle

Kaikenkarvaiset hännänheiluttajat ovat kunnostautuneet ikävä kyllä myös tihutöissä.

Selvityksessä on ilmennyt kaksi tapausta, joissa koira oli onnistunut sytyttämään autopalon asettamalla Webaston eli polttoaineella käyvän lisälämmittimen päälle. Kerran taasen koirat olivat leikkineet pallolla, joka oli pompannut leikintiimellyksessä lämpimälle kiukaalle. Yhden kerran koira oli yrittänyt valmistaa ruokaa laittamalla lieden päälle.

Sammuttajiksi näistä lemmikeistä ei tilastojen mukaan ollut.

Lari Parkkinen

Erityisesti Kissat ovat erikoistuneet viime vuosina liesien vaaralliseen käpälöintiin. Kuluneena viitenä vuotena on sattunut neljä tapausta, joissa kissat ovat kääntäneet lieden keittotasot tai -levyt päälle.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen apulaispalopäällikkö Lari Parkkinen tiivistää selvityksen kertoman, että koirat ja kissat ovat aktiivisia niin palojen sytyttelyssä kuin varoittelussa.

– Mutta sammuttajiksi näistä lemmikeistä ei tilastojen mukaan ollut.

Lue seuraavaksi