1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Autoilijat yllättyivät kehäteillä – näyttävä tulipallo valaisi itätaivaan

Ylen aikaisen studioon tuli keskiviikkoaamuna lukuisia soittoja kuulijoita hämmästyttäneestä valoilmiöstä. Itäisellä taivaalla loisti seitsemän jälkeen mitä ilmeisemmin harvinaisen kirkas tähdenlento eli tulipallo, joka havaintojen perusteella säkenöi sammuessaan.

Kotimaan uutiset

Ylen aikaisen kuulija Seppo Lehti oli ajamassa Kirkkonummen suunnasta Helsinkiin hieman kello seitsemän jälkeen torstaiaamuna, kun ihmeellinen valoilmiö itätaivaalla kiinnitti hänen huomionsa.

– Kyllä se pisti heti silmään. Ensin ajattelin, että onko sieltä joku lentokone tulossa poikkeavasti alaspäin, mutta valo oli ainakin kymmenen kertaa suurempi kuin lentokoneessa ja valon perässä tuli yksittäisiä kipinöitä, Lehti kertoo havainnostaan.

Kirkas, punertavan sinertävä valopallo tuli Lehden mukaan alas pohjoisesta kaakkoon noin 45 asteen kulmassa ja kesti joitakin sekunteja.

– Se näytti tulevan aika lähelle puurajaa ja hetken aikaa mietin, että tuleeko se maahan asti.

Useita havaintoja Ursan Taivaanvahtiin

Valoilmiöstä on tehty aamun aikana useita ilmoituksia myös tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään (siirryt toiseen palveluun). Erityisen hyvin ilmiö vaikuttaa näkyneen Kehä kolmosen paikkeilla.

Ilmoittajat nimesivät hämärätaivaalla loistaneen valon tulipalloksi eli harvinaisen kirkkaaksi tähdenlennoksi. Tulipalloihin voi Ursan mukaan liittyä myös meteoriitin putoaminen, ja useimmat niistä näkyvät taivaalla vain 1–5 sekuntia.

Tulipalloksi ilmiötä veikkaa myös Yle Uutisten meteorologi Matti Huutonen.

– Ne näkyvät pimeällä kauas. Vaikka putoaminen olisi tapahtunut Venäjän puolella, saattaa se silti näkyä selkeästi pääkaupunkiseudulla asti, Huutonen kertoo.

Lue seuraavaksi