Suurtalouskeittiöiden toive toteutui: järvikalat jalostuvat pihveiksi

Suomalaisesta järvikalasta suunnitellaan Säkylässä uusia ruokatuotteita. Pyhäjärven särjistä ja ahvenista tehtyjä kalapihvejä markkinoidaan alkuun suurtalouskeittiöille. Tuote on useiden vuosien kehittelyn tulos.

Kotimaa
Järvikaloista tehtyjä pihvejä lautasella
Apetit Ruoka

Suomessa syödään muuhun Eurooppaan verrattuna runsaasti kalaa. Vuodessa suomalainen syö keskimäärin 15 kiloa kalaa.

Kotimainen kala ei ole kuitenkaan näihin päiviin mennessä tehnyt kaupaansa, sillä jopa 75 prosenttia syödystä kalasta tuodaan ulkomailta. Suurtalouskeittiöt esittivätkin hartaan pyynnön kotimaisten järvikalojen tehokkaammasta hyödyntämisestä. Apetit Ruoka tarttui toiveeseen.

– Lukuisten pyyntöjen ansiosta lähdimme kehittämään ja tutkimaan sopivia kaloja jalostettavaksi. Lopulta päädyimme Säkylän Pyhäjärven särkiin ja ahveniin, kertoo Apetitin markkinointipäällikkö Hanna Pere.

Kalan oma maku esiin

Tarkkojen testausten ja kehittelyn jälkeen syntyi järvikaloista tehty kalapihvi. Apuna tuotekehittelyssä oli myös tv-kokki ja keittiömestari Teemu Laurell.

– Halusimme kunnioittaa särjen ja ahvenen hyvää makua. Emme halunneet peittää sitä liialla mausteella. Pihviin on lisätty vain hieman suolaa ja pippuria. Makua pehmennetään tilkalla kermaa ja voita, Hanna Pere kuvailee.

Järvikalapihvejä toimitetaan ensin suurtalouskeittiöille. Kotikeittiöissä ei järvikalapihvejä pääse vielä nauttimaan, mutta Peren mukaan pihvit löytänevät tiensä kauppojen hyllyille lähitulevaisuudessa.

– Usein tuotteet kulkeutuvat kuluttajille suurkeittiöiden vanavedessä. Vähittäismyynnin puolelle järvikalatuotteet saadaan luultavasti vuoden sisällä.