Hyppää sisältöön

Millä he elävät: Pielisen saaren asukkaat

Lauri ja Raili Turunen asuvat Lieksan Kelvän saaressa Pielisellä läpi vuoden. Kelvän saaresta on 39 kilometriä lähimpään kauppaan. Lähin talo on neljän kilometrin päässä samassa saaressa. Saaressa asuu vakituisesti neljä henkeä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

”Saaressa ei ollut aluksi kuin  kivinen kinttupolku. Tie rakennettiin saareen vuonna 1976. Talvisin maitoauto tuli hakemaan maidon navetan edestä, kun jäätie oli valmis. Se oli luksusta. Lehmien tilalle ryhdyttiin rakentamaan lomamökkejä saareen. Sellaista maatilamatkailua. Vuonna 1991 rakennettiin ensimmäinen mökki.”

Ensimmäinen merkintä Turusten suvusta Kelvän saaresta on vuodelta 1826.

Lauri Turunen: ”Tämä on ollut aiemmin sellainen sekatila, luontaiselinkeinotila. On tuotettu oma maito ja liha. Omaa viljaa on ollut myös. Viljeltiin ruista ja vehnää. Lisäksi on kalastettu ja tehty metsätöitä. Kaupasta ei tarvinnut ostaa kuin suola, kahvi ja sokeri. Aluksi maito vietiin käsikärryillä rantaan ja siitä mantereelle.”

Lauri Turunen: ”Sähköt tuli vuonna 1981. 4G-mokkula toimii nyt yllättävän hyvin. Silloin kun oli kaapelilla yhteys, ongelmia oli usein. Kerrankin oli 1,5 kuukautta, ettei ollut netti- ja puhelinyhteyksiä. Ne olivat ihan tyhjänpanttina silloin.”

Raili Turunen: ”Nyt ei ole muuta kuin rientopaikkoloihin pitkä matka. Muuten me eletään täällä kuin mantereella.”

Lauri Turunen: ”Yksinäisyys saaressa? Pimeys syksyisin? En ole tuota ajatellut, kun minulle se on elämän nautinto.”

Lauri Turunen, 80 ja Raili Turunen, 72, ovat jo kuudes sukupolvi Turusia Kelvän saaressa.

Lauri Turunen: ”Toimeentulo on tällä hetkellä pieni eläke. Sen lisäksi on tämä matkailutulo mökeistä. Me ollaan sitä ikäluokkaa, että maatalousyrittäjän eläke tuli myöhään, emmekä ehtineet maksaa sitä paljon. Eläke on vähän yli 400 euroa kuukaudessa ja lisäksi kansaneläke. Semmoinen 700 euroa kuukaudessa on eläkkeitä. Matkailutulo on sen leivän antanut.”

Raili Turunen muutti mantereelta morsiamena Kelvän saareen. ”Kyllä minä aiemmin liikuin veneellä aika paljon. Lapsia kouluun ja keinosiementäjät hain ja vein takaisin. Nykyisin enää vähemmän.”

”Tämä on elämänmuoto. Tämä on vuosien oppimista, en osaa sitä sanoin kuvata.”

”Täytyy olla omatoiminen, osata tehdä. Minä olen tehnyt kaiken itse. Puutyöt ja mökit. Veneet rakennan itse. Sähkömiestä on jonkin verran joutunut käyttämään. Ei tämä matkailuelinkeino pyörisi, jos kaiken teettäisi ulkopuolisella. Muuten tämä olisi tappiollista.”

”Uudet sukupolvet eivät välttämättä pärjäisi asua saaressa Pielisellä.”

Millä he elävät: Kartan kautta voit siirtyä reportaasin muihin osiin.

Kartta