1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maallikkokin voi saada pysähtyneen sydämen sykkimään – Elvytyslaitteet ovat yleistymässä

Myös maallikko pystyy käynnistämään pysähtyneen sydämen. Apuna voi olla defibrillaattori eli defi, joka antaa elvytettävälle hoitavan sähköiskun haitallisen rytmihäiriön korjaamiseksi.

Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Sydänpysähdyksen saaneen henkilön ensimmäinen auttaja on yleensä paikalle sattuva tavallinen ohikulkija.

Viime aikoina maallikkokäyttöön tarkoitettuja defibrillaattoreita on hankittu paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä, esimerkiksi hotelleihin, lentokentille, urheiluhalleihin ja ostoskeskuksiin. Laite on tehty niin yksinkertaisiksi käyttää, että kuka tahansa voi auttaa sydänpysähdyksen saanutta.

Käynnistämisen jälkeen laite ohjaa ensiavun antajaa elvytyksen eri vaiheissa.

Kun joku tuupertuu maahan, eikä häntä saada hereille, soitetaan hätänumeroon 112 ja aloitetaan elvytystoimet. Ripeä toiminta voi pelastaa ihmishengen ja kysymys onkin usein vain muutamista minuuteista.

Laite ei korvaa painelupuhalluselvytystä

Jos läheltä löytyy defibrillaattori eli defi, sitä tulee käyttää, mikäli henkilö lakkaa hengittämästä tai ei hengitä normaalisti. Defibrillaattori antaa elvytettävälle sähköiskun ja se on tehty auttajalle mahdollisimman helppokäyttöiseksi.

Kun laite on kytketty toimintakuntoon, voit unohtaa ajattelemisen ja noudattaa vain laitteen antamia ohjeita.

Kristiina Myllyrinne

Laite tunnistaa sydämen häiriön ja tekee tarvittavat päätökset puolestasi. Auttajaa selvällä suomen kielellä neuvova laite on turvallinen sekä käyttäjälle että elvytettävälle.

– Siinä vaiheessa kun laite on kytketty toimintakuntoon, voit unohtaa ajattelemisen ja noudattaa vain laitteen antamia ohjeita. Defin käyttö lisää vakavan rytmihäiriön saaneen henkilön selviytymisen mahdollisuutta monella kymmenellä prosentilla, sanoo ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne Suomen Punaisesta Rististä.

– Laite ei kuitenkaan korvaa perinteistä painelupuhalluselvytystä, vaan on yksi tärkeä lisä oikeaoppiseen elvytykseen. Koneen mahdollisesti antaman sähköiskun jälkeen perinteisellä  paineluelvytyksellä voidaan jatkaa verenkierron ylläpitämistä, kunnes ammattiapu saapuu paikalle, kertoo Kristiina Myllyrinne.

Mistä defejä löytyy?

Maallikkokäyttöön tarkoitettuja defibrillaattoreita on saatavilla yleensä paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä. Laitteen säilytyspaikka tulisi merkitä selvästi kansainvälisellä defibrillattori-merkillä, jonka tulisi olla selvästi näkyvällä ja helposti löydettävissä.

Mikäli organisaatio tai yritys hankkii defibrillaattorin, se kannattaa rekisteröidä defibrillaattorirekisteriin (www.defi.fi (siirryt toiseen palveluun)), jotta tieto sen sijainnista olisi mahdollisimman laajasti saatavilla. Samalta sivustolta selviää myös jo rekisteröityjen laitteiden sijainti.