Epäili siansaksaa – valaisimen käyttöohjeen kieli tunnistettiin vasta suurlähetystössä

Aikamoinen ihmetys tuli asiakkaalle, kun hän alkoi ottaa imatralaisesta kaupasta ostamaansa valaisinta käyttöön. Mukana olivat ohjeet vain indonesiaksi.

Kotimaa
lampun käyttöohjeet indonesiaksi
Lampun mukana tulleet ohjeet eivät avautuneet asiakkalle.Petri Kivimäki / Yle

Imatralainen mies osti kotiinsa valaisimen Imatran Prismasta. Kotiin päästyään hän otti valaisimen käyttöönsä ja alkoi samalla tutkia mukana tulleita ohjeita.

"Petunjuk umun keamanan", oli ohjeiden otsikko.

Nainen yritti etsiä valaisimen paketista suomenkielisiä ohjeita, mutta mitään muuta ei löytynyt. A4-kokoisen ohjeen ainoa teksti oli kieltä, joka vaikutti lähinnä siansaksalta.

"Lampu dengan proteksi kelas 1", luki ohjeissa.

– Mahtaako se olla jotain tärkeää, oli mies tuuminut.

– "Matikan lampu sebelum membersihkan". Lauseessa on vähän kuin jotain tuttua. Voisiko se olla jollain käännösohjelmalla tehty vai kenties jotain suomensukuista kieltä?

Kieli paljastuu indonesiaksi

Valaisimen ostanut mies toi ohjeen Yle Etelä-Karjalan toimitukseen. Kun lauseita aikansa laittoi Internetin käännösohjelmiin, vahvistui epäilys ohjeen kielen olevan indonesiaa.

Toimituksemme lähetti valaisimen käyttöohjeen Indonesien Suomen suurlähetystöön, josta hetkeä myöhemmin vahvistettiin valisimen ohjeen olevan indonesian kieltä.

Valaisin oli siis tullut aivan väärälle puolelle maapalloa.

Petunjuk umun keamanan on suomeksi yleisiä turvallisuusohjeita. Matikan lampu sebelum membersihkan puolestaan tarkoittaa sammuta lampun valo ennen puhdistusta.

Puute korjataan pikaisesti

Kyseistä valaisinta Suomessa myyvä Prisma lupaa korjata käyttöohjeet mahdollisimman nopeasti.

– Määräys on selkeä. Laitteissa tulee olla suomenkielinen käyttöohje, mutta tässä tapauksessa näin ei ole tapahtunut, kertoo SOK:n marketkaupan ryhmäpäällikkö Ville Vahla.

Vahlan mukaan he ovat hyvin pahoillaan ja ovat pikaisesti yhteydessä valaisimen maahantuojaan. Suomenkieliset käyttöohjeet ovat valaisimiin tulossa.

– Samalla olemme pyytäneet kaikkia maahantuojiamme varmistamaan, että kaikissa valaisimissa ovat ohjeet sekä suomeksi että ruotsiksi.