1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ursa: Aamutaivaalla nähty tulipallo on hyvin tavallinen ilmiö

Monen työmatkalaisen taivalta valaissut tulipallo on herättänyt hämmennystä aamun aikana. Tähtitieteellisen yhdistyksen mukaan kysymys on kuitenkin melko tavallisesta ilmiöstä Suomen taivaalla.

Kotimaan uutiset

Moni aamumatkalainen hieraisi tänään silmiään, kun taivaalla loisti seitsemän jälkeen hyvin kirkas tähdenlento eli tulipallo. Ilmiöstä sateli useita havaintoja pitkin Suomea Tähtitieteelliselle yhdistykselle Ursalle (siirryt toiseen palveluun). Yhdistyksen mukaan vastaavanlaisia tulipalloja näkyy Suomen taivaalla useita kertoja vuodessa.

– Kysymyksessä ei ole mitenkään epätavallinen ilmiö, vaan tulipalloja nähdään pitkin vuotta. Nyt se vain sattui sellaiseen aikaan, että oli hämärää ja ihmisiä oli paljon liikkeellä. Tämä pallo näkyi myös hyvin laajalla alueella, sillä havaintoja näyttäisi tulleen ihan Espoosta Kuusamoon saakka, sanoo Jaakko Visuri Ursasta.

Visurin mukaan taivaalla nähtiin viime yönä myös toinen hieman pienempi tulipallo keskiyön tienoilla. Lisäksi muutama viikko sitten Lapin päällä lensi päiväsaikaan aamuista isompi pallo, joka kuitenkin jäi päivänvalosta johtuen monelta huomaamatta.

Valoilmiö johtuu palavasta kiviaineesta

Ursan mukaan tulipallo aiheutuu siitä, kun pieni kivikappale eli meteoroidi tulee maan ilmakehään ja kovasta vauhdista johtuen lämpenee. Kivi lämmittää edetessään myös sitä ympäröivää ilmaa ja ilmiö näkyy taivaalla kirkkaana liikkuvana tähdenlentona.

– Kiviaines yleensä tuhoutuu täysin tällaisissa tähdenlennoissa ja vain harvoissa tapauksissa kiviainesta päätyy maan pinnalle asti, sanoo Visuri.

Havainnossa täytyy olla nopea, sillä useimmat tulipallot näkyvät taivaalla vain 1–5 sekuntia.

Syksyllä nähtävissä useita tähtiparvia

Syksy on yleensä Suomessa hyvin vilkasta aikaa taivaalla, sillä tietyt tähdenlentoparvet aiheuttavat tavallista enemmän tähdenlentoja.

Esimerkiksi Leijonan sirpin alueelta tulevat Leonidit on yksi kuuluisimmista meteoriparvista ja se on Ursan mukaan aktiivisimmillaan marraskuun aikana. Otollisinta havainnointiaikaa ovat myöhäisen aamuyön tunnit.

Myös Tauridien tähdenlentoja nähdään pitkin marraskuuta ja niiden maksimiaika osuu Ursan arvion mukaan ensi viikon puolivälin tienoille.

– Vielä on liian varhaista arvioida liittyykö torstaiaamuna nähty pallo mitenkään näihin kyseisiin parviin. Tulipallot voivat tulla myös täysin sattumanvaraisista suunnista satunnaiseen aikaan ja niiden jakauma on pitkin vuotta hyvin tasainen, sanoo Visuri.

Saitko kuvan tulipallosta? Lähetä se meille allaolevalla kaavakkeella tai osoitteeseen yle.uutiset@yle.fi. Julkaistusta kuvasta maksamme palkkion.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi