1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin lihavaan budjettiriitaan yllättävä sopu – lisää rahaa opetukseen, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä varhaiskasvatukseen

SDP ja vihreät uskovat, että määrärahalisäykset takaavat helsinkiläislapsille subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja ryhmäkokojen säilymisen ennallaan.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Helsingin valtuustoryhmät ovat päässeet sopuun kaupungin ensi vuoden budjetista. Sovun takana ovat kokoomus, vihreät, SDP, perussuomalaiset, RKP ja keskusta.

Ryhmät ovat päättäneet kaikkiaan noin 37 miljoonan euron määrärahalisäyksistä kaupunginjohtajan budjettiesitykseen. Suurin osa lisärahoista on tulossa opetukseen, sosiaali- ja terveystoimeen sekä varhaiskasvatukseen.

"Subjektiivinen päivähoito-oikeus ja ryhmäkoot säilyvät ennallan"

Toiseksi suurimman valtuustoryhmän vihreiden ryhmäjohtaja Otso Kivekäs uskoo, että lisärahoilla pystytään takaamaan esimerkiksi subjektiivinen päivähoito-oikeus ja päiväkotien ryhmäkokojen pitäminen ennallaan.

- Se on minun mielestäni ihan selkeää. Mitä tapahtuu lasten määrän kanssa, sitä täytyy tietysti seurata. Mutta jos ennusteet lasten määrästä ensi vuodelle ovat edes suunnilleen oikein, niin kyllä tämä on silloin ihan riittävä raha siihen, hän sanoo.

Samaa vakuuttaa kolmanneksi suurimman ryhmän SDP:n ryhmäjohtaja Osku Pajamäki.

- Meidän on mahdotonta kuvitella, että tänne pystyisi esimerkiksi maahanmuuttajalapsi kotoutumaan, jos hänelle ei tarjota sitä mahdollisuutta, että hän voi olla kokopäiväisessä päivähoidossa. Se on sekä kulttuuri- että kielikysymys.

Helsingin kaupungin budjetti olisi lisäysten jälkeenkin toimintamenojen osalta edelleen ylijäämäinen. Kaupunki on kuitenkin ottamassa ensi vuonna velkaa investointien rahoittamiseksi.

Kaupunginvaltuusto käsittelee budjettiesitystä marraskuun lopulla.