1. yle.fi
  2. Uutiset

Robotti voi syntyä vaikka vanhan kopiokoneen, radion tai lehtipuhaltimen osista – video

Tornion nuorisotoimen Jantterit -poikaryhmät kokoontuivat torstaina rakentamaan robotteja Aineen taidemuseolle. Robottirakentamisen saloihin poikia opasti taiteilijapariskunta Pekka ja Teija Isorättyä.

robotit
Robotin rakentamista aloiteltiin Torniossa.
Jari Vesa / Yle
Nuorten rakentama robotti.
Nuoret valmistivat robotteja muun muassa vanhoista lehtipuhaltimista ja stereoista.

Kierrätystavarasta voi syntyä taidetta ja myös robotteja. Torniolaiset nuoret tutustuivat torstaina robotin rakentamiseen.

– Raumon Jantteri-poikaryhmä tutustui aikoinaan Aineen taidemuseon toimintaan ja silloin pääsimme katsomaan myös kulissien taakse josta löytyi taiteilijoiden valmistama eläkeläisrobotti. Robotti kiinnosti poikia ja he miettivät heti kuinka ja mistä osista se on valmistettu. Kysyin haluaisivatko pojat itsekin rakentaa robotteja ja innostusta löytyi, kertoo nuoriso-ohjaaja Jan-Mikael Hakomäki.

Nuoriso-ohjaaja otti yhteyttä taiteilijapariskuntaan jotka kiinnostuivat nuorten työpajasta. Pekka ja Teija Isorättyä ohjasivatkin torstaina nuoria robotin rakentamisessa.

Moottori stereon sisään

Aluksi osia irroitettiin muun muassa kosketinsoittimista, mehuautomaatista, lehtipuhaltimesta, stereosta ja kopiokoneesta. Esimerkiksi torniolainen Jami rakensi päivän aikana robotin vanhan stereon sisälle.

– Robotin päällä on lehtipuhaltimesta otettu tuuletin joka pyörii. Vaikeinta oli moottorin asentaminen stereon sisälle kun olin ensin muuten tyhjentänyt soittimen, Jami kertoo.

Tavoitteena on, että robotit ovat esillä tulevaisuudessa järjestettävässä nuorten Bensalenkkari-ilta-tapahtumassa. Myös toisen robottityöpajan järjestämistä mietitään, sanoo nuoriso-ohjaaja Jan-Mikael Hakomäki.

Lue seuraavaksi