Kesän saalis pysyy pakastimessa – Tornionjoen lohen syöntiä kartetaan tautiepäilyn pelossa

Ihotauti tappaa Tornionjoen lohia ja on saanut jokivarren kalastajat hautomaan saaliinsa pakastimeen syömisen asemesta. Eviran mukaan syytä huoleen ei ole.

luonto
Kuollut kala kelluu vedessä.
Tapani Kangas

Hyvän lohikesän antimet on pakastettu pitkin Tornionjokivartta, mutta paikalliset ja muualta joelle tulevat kalastajat ovat nyt odottavalla kannalla.

Uskaltaako kesällä pyydettyä luonnonlohta syödä turvallisin mielin, kun lohia tappavasta taudista ei ole vielä tarkkaa tietoa?

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistutkija Perttu Koski rauhoittelee asiasta huolestuneita. Hänen mukaansa luonnonlohta on turvallista syödä, mutta se ei ole välttämättä mikään nautinto.

– Kalan lihasta tulee epämiellyttävän vetistä, mutta se ei ole terveydelle vaarallista.

Osa lohista on mennyt ketun ruuaksi

Pellolainen vapaa-ajankalastaja Tapani Kangas on kuitenkin sitä mieltä, että pakastimen kantta ei avata, kunnes lohia tappavasta taudista on täysi varmuus.

– Olen pyytänyt lohta omaan tarpeeseen ja sitä on pakastimessa, mutta nyt odotan tutkimustuloksia, myöntää Kangas.

Hän vahvistaa, että saman johtopäätökset ovat tehneet myös muutamat tuttavat. Osa on puolestaan antanut kesällä pyydetyt lohet jo ketunruoaksi.

Siikaa mieluummin kuin isoa lohta

Sen sijaan alempana Tornion Kukkolankoskella asuva Tornionjoen kalastusalueen puheenjohtaja Kalervo Liisanantti sanoo, että ei ole kuullut kenenkään välttelevän lohen syömistä ihotautiepäilyjen takia.

– Mutta isojen lohien syöntiä vältetään dioksiinipitoisuuden vuoksi, näin teen itsekin ja nuorisolle meillä laitetaan ruoaksi mieluummin siikaa tai pieniä lohia, sanoo Liisanantti.

Ruotsalaiset ovat selvittäneet, että Tornionjoen luonnonlohesta on löytynyt ihokuoliosairautta UDN:ää. Suomessa tästä taudista odotetaan ensimmäisiä tuloksia ensi viikolla.

UDN-tauti ei ole vaarallinen ihmiselle, mutta taudin runtelemaan kalaan tarttuu herkästi myös vesihome, joka tekee laikkuja kalaan.