Muuntohuume sekoittaa sydämen ja mielen – "Lepotilassa 160:tä hakkaava pulssi lisää tuskaisuutta"

Suomen Punaisen Ristin päihdetyö pyörii 850 vapaaehtoisen voimin. Heidät koulutetaan kohtaamaan päihteiden käyttäjä ihmisenä, ei kummajaisena, jota sopii päivitellä.

Kotimaa
Tullin löytämää muuntohuume etyylifenidaattia Helsinki-Vantaan lentokentän postitullissa.
Tullin löytämää muuntohuume etyylifenidaattia Helsinki-Vantaan lentokentän postitullissa.Yle

Suomen Punainen Risti on tehnyt varhaisnuorista ikäihmisiin ulottuvaa päihdetyötä 15 vuotta. Tänä aikana nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt, mikä näkyy SPR:n selviämisasemien kävijämäärien alenemisena.

Toinen muutos on ikävä: nyt pinnalla ovat vaikutuksiltaan arvaamattomat muuntohuumeet. Ne ovat huumeiden kokeellisia muunnoksia, joita syntyy, kun hieman muutetaan alkuperäisen päihteen kemiallista kaavaa.

SPR:n päihdetyönsuunnittelija Kati Laitila kertoo, että muuntohuumeesta päihtynyt, usein nuori aikuinen, ei itsekään välttämättä tiedä, mitä tuli ottaneeksi ja millaiseksi olotila vielä muuttuu.

– SPR:n selviämisasemalle tuleva muuntohuumeiden käyttäjä voi olla hyvin ahdistunut. Hän ei tiedä, onko tila vaarallinen ja mitä seuraavaksi tapahtuu. Muuntohuumeille ovat tyypillisiä pitkät vaikutusajat.

Sydän ja mieli sekoilevat – todellisuuden taju kaikkoaa

Muuntohuumeet eivät ole ohittaneet määrässä perinteisiä huumausaineita, ja eniten ongelmia aiheuttavat edelleen alkoholi ja lääkkeet.

Muuntohuumeissa hengenvaarallista on kuitenkin se, että vaikutuksia sydämeen tai hengitykseen ei tunneta.

– Muuntohuumeita käyttää marginaaliryhmä, mutta yksilölle ne voivat aiheuttaa yllättäviä riskejä, jopa kuoleman, summaa Laitila.

Toiset muuntohuumeet nopeuttavat peruselintoimintoja, toiset hidastavat. Suurin osa aineista on stimulantteja, elintoimintoja kiihdyttäviä kemiallisia aineita.

– Sydämen rytmihäiriöt ovat yleisiä stimulanttien käyttäjillä. Lepotilassa 160:tä hakkaava pulssi lisää tuskaisuutta.

Synteettiset kannabinoidit puolestaan sekoittavat mielen ja ajatukset. Ajan ja paikan – koko todellisuuden – taju voi kadota.

SPR:llä on Nopean viestinnän verkosto, johon kerätään tietoa uusista aineista ja trendimuutoksista sosiaalisten haittojen ja huumekuolemien ehkäisemiseksi.

SPR kouluttaa sekä ehkäisevään että kohtaavaan päihdetyöhön

SPR:n päihdetyö pyörii tällä haavaa 850 vapaaehtoisen voimin. Heitä on kaikkialla Suomessa ja enemmänkin saisi olla, sanoo Laitila.

– Päihteissä ja päihdetyössä työsarka on varmasti ihan loputon.

SPR:llä on vapaaehtoisilleen kaksi koulutuslinjaa: ehkäisevään päihdetyöhön muun muassa kouluissa ja kohtaavaan, varhaiseen puuttumiseen esimerkiksi kesän festareilla tai omassa työyhteisössä. Parin päivän kursseja järjestetään jatkuvasti, ja nihin voi kuka tahansa täysi-ikäinen osallistua.

Koulutuksen ajankohdat löytyvätSPR:n päihdetyön nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Joskus törmää ihmisiin, jotka lähtevät hakemaan jotain sensaatiomaista, jännittävää ja kummallista.

Kati Laitila

Laitilan mukaan vapaaehtoiset kohtaavat festareilla kesäkaudella noin 10 000 ihmistä. Talvella vapaaehtoiset tekevät ehkäisevää päihdetyötä noin 20 000 ihmisen kanssa, tapahtumissa ja vaikka kauppakeskusten auloissa.

Festareiden selviämisasemilla käy kesän aikana noin 250 ihmistä.

Siunailija ei sovi vapaaehtoiseksi päihdetyöhön

Vapaaehtoisella pitää olla itsetuntemusta. Uusia, erilaisia ihmisiä, myös päihdeogelmaisia, on helpompi kohdata, jos on itsensä kanssa sujut. Ennakkoluulottomuus on elintärkeää, eikä tuomitsemiseen ja syyllistämiseen saa langeta.

– Joskus törmää ihmisiin, jotka lähtevät hakemaan jotain sensaatiomaista, jännittävää ja kummallista. Ihmisiin, jotka haluavat päivitellä, että on se kamalaa, kun meillä on tällaista. Tämä porukka jää joko toiminnasta pois tai sitten arvomaailma muuttuu.

Päihdetyö ei ole helppoa, koska se herättää ihmisissä voimakkaita tunteita, syyllisyyttä ja avuttomuutta, sanoo Kati Laitila. Vaikeinta on silti tietoisuus riittämättömyydestä.

Vapaaehtoinen kulkee rinnalla vain hetken, kyseenalaistaa, antaa vinkkejä, mutta ei pysty sen enempään, vaikka toinen ihminen tekee valintoja, jotka koskevat tämän koko elämää.