Ensimmäiset suomalaisurheilijat valittu Rion paralympialaisiin

Paralympiakomitea on julkistanut seitsemän urheilijavalintaa vuoden 2016 paralympialaisiin. Tavoitteena on saada Suomelle yhteensä 30 maapaikkaa.

urheilu
Jousiampuja Jere Forsberg ja ratakelaaja Toni Piispanen näyttävät peukkua Rion paralympialaisten maskotin edessä.
Jousiampuja Jere Forsberg (vas.) ja ratakelaaja Toni Piispanen ovat lähdössä Rion paralympialaisiin kesällä 2016.Riikka Nurmi / Yle

Ensimmäiset urheilijavalinnat Rion vuoden 2016 paralympialaisiin on julkistettu. Joukkueeseen on valittu yleisurheilijat Leo-Pekka Tähti, Toni Piispanen ja Amanda Kotaja, ampumaurheilija Minna Leinonen, jousiampujat Jean-Pierre Antonios ja Jere Forsberg sekä purjehtija Niko Salomaa.

Leinonen toi Suomelle maapaikan vuoden 2014 maailmanmestaruudella. Ratakelaajat Kotaja, Tähti ja Piispanen saavuttivat kukin maapaikat parayleisurheilun MM-kilpailuissa Dohassa. Antonios oli puolestaan viides ja Forsberg yhdeksäs jousiammunnan MM-kilpailuissa.

Suomella on tällä hetkellä 14 maapaikkaa Rion paralympialaisissa kuudessa eri lajissa. Loput maapaikat varmistuvat kevään ja kesän 2016 aikana. Suomi voi saada lisää paikkoja jo esimerkiksi vuodenvaihteessa, kun pyöräilyn ja pöytätenniksen rankingit sulkeutuvat.

Paralympiajoukkueen johtajan Kimmo Mustosen mukaan tavoitteena on saada Rioon noin 30 urheilijan joukkue, joka kilpailee noin kymmenessä lajissa. Paraoympialaisiin valitaan urheilijoita ensimmäistä kertaa näin paljon etukäteen, jotta urheilijoilla olisi aikaa valmistautua kisoihin. Urheilijavalinnat julkistettiin torstaina Tampereen apuvälinemessuilla.

Brasilian Riossa järjestetään paralympialaiset 7.–18. syyskuuta 2016. Kesäparalympialaiset järjestetään ensi vuonna 15. kerran.

"Satasella täytyy mennä alle maailmanennätyksen"

Ratakelaaja Toni Piispanen lähtee Rioon puolustamaan Lontoossa 2012 saamaansa kultamitalia. Paikan Rioon Piispanen lunasti Dohan parayleisurheilun MM-kilpailuissa sadan metrin pyörätuolikelauksen hopealla.

– Paikka Rioon oli se, mitä Dohasta lähdettiin hakemaan. Jatkon suunnittelu helpottuu, kun paikka on varma.

Ennen paralympialaisia Piispasella on edessä kyynärpään hermopinteen leikkaus ja kovaa treeniä.

– Sadalla metrillä täytyy mennä alle maailmanennätyksen, jos haluaa saada kultaa, arvioi Piispanen.

Piispanen on tyytyväinen paralympiajoukkueen ensimmäisiin valintoihin ja uskoo, että ensi vuoden kisat menevät vielä paremmin kuin Lontoon paralympialaiset.

Kello 11.54 juttuun lisätty Toni Piispasen kommentit ja korjattu paralympiajoukkueen johtajan Kimmo Mustosen titteli.