Yhdysvallat: Nepalia uhkaa humanitaarinen kriisi

Nepalin uutta perustuslakia vastustavat mielenosoittajat ovat estäneet tavaraliikenteen Intian ja Nepalin välisellä rajalla jo viikkojen ajan. Tilanne on johtanut polttoaine- ja tarvikepulaan maanjäristyksestä palautuvassa Nepalissa.

Ulkomaat
Maanjäristyksestä selvinneitä nepalilaisia suojautumassa ukkosmyrskyltä.
Maanjäristyksestä selvinneitä nepalilaisia suojautumassa ukkosmyrskyltä 23. toukokuuta Katmandussa.Hemanta Shrestha / EPA

Yhdysvallat varoitti torstaina, että huhtikuun maanjäristyksestä toipuvaa Nepalia uhkaa humanitaarinen kriisi elintärkeiden tarvikkeiden puutteen vuoksi. Tilannetta vaikeuttaa se, että mielenosoittajat ovat jo viikkojen ajan tukkineet tärkeän rajanylityspisteen Intian vastaisella rajalla.

Lukuisat tarvikkeita ja polttoainetta kuljettavat kuorma-autot ovat olleet jumissa rajalla eteläisessä Birgunjin kaupungissa lähes kuuden viikon ajan.

Nepalin turvallisuusjoukot rikkoivat saarron maanantaina muutamaksi tunniksi, jotta raja saataisiin auki tavaraliikenteelle. Teko johti väkivaltaisiin mielenosoituksiin, joiden aikana Nepalin poliisi ampui intialaisen miehen kuoliaaksi.

Talvi tulossa ja tarvikkeista pulaa

Yhdysvaltain Kathmandun suurlähetystö kertoo tiedotteessaan, että lähetystö on "syvästi huolissaan Nepalin ja Intian välisen rajan entistä räjähdysherkemmästä tilanteesta, joka on johtanut kriittiseen pulaan polttoaineesta, lääkkeistä ja elintarvikkeista".

– Ihmishenget ovat vaarassa ja olemme huolestuneita, että tilanne voi johtaa humanitaariseen kriisiin, lähetystö sanoo tiedotteessaan.

Mielenosoittajat tukkivat rajan 24. syyskuuta. Kansainväliset avustusjärjestöt ovat joutuneet saarron takia keskeyttämään avustusoperaatiot, jotka koskevat kymmeniä tuhansia maanjäristyksen uhreja. Tilannetta pahentaa se, että talvi on tulossa Nepaliin muutaman viikon kuluttua.

Mielenosoittajat vaativat muutoksia perustuslakiin

Nepalin etnistä Madhesi-vähemmistöä edustavat mielenosoittajat vaativat poliitikkoja muuttamaan maan uutta perustuslakia. Protestoijien mukaan syyskuussa hyväksytty perustuslaki jättää heidät poliittiseen marginaaliin ja aliedustetuiksi parlamentissa.

Yhdysvallat kehottaa lähetystönsä tiedotteessa kaikkia osapuolia palaamaan neuvottelupöytään. Myös Intia on aiemmin vaatinut neuvottelujen aloittamista kriisin ratkaisemiseksi.

Nepalin uuden perustuslain tarkoitus oli vahvistaa rauhaa ja tukea maan muuttumista demokraattiseksi valtioksi vuosikymmeniä jatkuneen poliittisen epävakauden ja 10 vuotta kestäneen maolaiskapinan jälkeen.

Perustuslain muutos on kuitenkin johtanut mielenosoittajien ja poliisin välisiin väkivaltaisuuksiin, joissa on kuollut yli 40 ihmistä.