1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Pikavoitto-komedia lähtee teatterin Lapin kiertueelle

Komediaa koitohoidosta kierittelevä Pikavoitto saa ensi-iltansa Rovaniemen teatterissa lauantaina. Ensi viikolla Pikavoitto aloittaa myös teatterin Lapin kiertueen Kilpisjärveltä.

teatteritaide
Pikavoiton Loretta ja Francis
Pikavoitto-komedia käsittelee huumorilla kotihoitoa. Lava on Francisin (Helka Periaho) ja Lorettan (Paula Miettinen).Antti Raatikainen

Teatterikausi käynnistyy toden teolla myös Lappia-talon uusitulla vinttinäyttämöllä, kun komedia Pikavoitto saa ensi-iltansa lauantaina.

Pikavoitto on irlantilaisen Marie Jonesin kirjoittama näytelmä, joka sai Suomen kansaesityksensä Helsingin kaupunginteatterissa viime vuonna.

Komediaa kotihoidosta

Näytelmän keskiössä ovat Loretta (Paula Miettinen) ja Francis (Helka Periaho), jotka hoitavat vanhempaa miestä tämän kotona. Näytelmä sijoittuu Pohjois-Irlantiin, Belfastiin.

Pikavoitto Rovaniemen teatteri
Pikavoitto-komedian kirjoittaja Marie Jones sai idean näytelmään äitinsä hoitokodista Belfastista.Petri Teppo

Näytelmän pienipalkkaiset naiset haaveilevat Barcelonan matkasta ja helpommasta elämästä. Työn kautta naisille avautuukin mahdollisuus järjestellä hieman lisätienestiä ja toteuttaa haaveitaan. Huumoria kumpuaa siitä, kun Loretta ja Francis koettavat kehittää peitetarinoita koko ajan hankalammaksi käyvän vyyhdin ympärille.

– Tämä on lämminhenkinen komedia, jossa käydään läpi yhteiskunnallisia asioita komedian keinoin, ohjaaja Kylli Köngäs sanoo.

Pikavoitto ei kuitenkaan pyri naurattamaan yleisöä läkähdyksiin.

– Tämä ei ole farssi, jossa jokaikisessä hetkessä on jonkinlainen vitsi. Mutta toivon katsomoon hykerrystä. Saa nauraa huutonauruakin, jos tuntuu siltä, Köngäs sanoo.

Lapin kiertue alkaa maanantaina

Pikavoitto-komedia lähtee Lapin Alueteatterin perinteiselle Lapin kiertueelle tulevana maanantaina. Esitys ja myös lastennäytelmä _Pilipaliprinsessa _viedään näytöskauden aikana 22 lappilaiselle paikkakunnalle.

Vielä ennen joulua Pikavoitto esitetään Kilpisjärvellä, Hetassa, Muoniossa, Kolarissa, Torniossa, Ranualla, SImossa, Posiolla, Tervolassa ja Keminmaassa. Kiertua jatkuu joulutauon jälkeen vuoden 2016 puolella.

Kiertueella on pitkät perinteet: teatteri käynnisti alueteatteritoiminnan jo vuonna 1969. Paikkakunnille ympäri Lappia viedään paitsi esityksiä, myös teatterityöpajoja. Lisäksi kuljetusyritykset voivat hakea Alueteatteriyhdistykseltä kuljetustukea tuodakseen teatteriyleisöä Rovaniemelle.

Lue seuraavaksi