Venäjällä ei uskota terroritekoon lentoturman syynä

Venäjä ei rajoita lentämistä Sharm-el-Sheikiin eikä muihin Egyptin kohteisiin. Siinain lento-onnettomuuden syytä ei haluta arvuutella ennen lisätutkimuksia, mutta terroritekoon venäläiset eivät sano uskovansa.

Yle maailmalla: Moskova
Venäjän hätätilaministeriön välittämässä kuvassa näkyy A321-matkustajakoneen pyrstöosan jäännöksiö Siinain niemimaalla 1. marraskuuta 2015.
Venäjän hätätilaministeriön välittämässä kuvassa näkyy A321-matkustajakoneen pyrstöosan jäänöksiä Siinain niemimaalla 1. marraskuuta 2015.Maxim Grigoryev / Venäjän hätätilaministeriö / AFP

Venäjällä pidetään edelleen epätodennäköisenä, että terroriteko olisi ollut syynä lento-onnettomuuteen, jossa 224 ihmistä sai surmansa lauantaina, kun venäläiskone syöksyi maahan Siinain niemimaalla Egyptissä.

Yhdysvalloissa on viitattu tiedustelulähteisiin, joiden mukaan terrorijärjestö Isis olisi ollut lentokone-onnettomuuden aiheuttaja. Lentokone hajosi ilmassa ja putosi hyvin nopeasti maahan.

Länsimailla on etupiiriajatteluun perustuvia syitä kertoa, että onnettomuuden syynä oli terroriteko, sanoo Venäjän duuman kansainvälisten asioiden komitean puheenjohtaja Konstantin Kosatšev.

– On käynnissä geopoliittinen vastakkainasettelu, jonka syynä on Venäjän osallistuminen Syyrian sotaan, Kosatšev sanoo.

Mikäli lentoturman syy on terroriteko, ajatellaan, että sen taustalla olisi halu rangaista Venäjää osallistumisesta Syyrian sotaan presidentti Bashar al-Assadin puolella.

Lennot Venäjältä jatkuvat

Venäläiset lentoyhtiöt jatkavat lentoja Egyptin kaikkiin turistikohteisiin onnettomuudesta huolimatta. Maan lentoturvallisuudesta vastaavan viranomaisen mukaan ei ole mitään syytä lopettaa lentoja.

Egypti on pitkään ollut venäläisille yksi kaikkein suosituimpia turistikohteita. Venäläiset ovat vähentäneet ulkomaanmatkailuaan talouskriisin takia, mutta Egypti on ainoana maana pitänyt pintansa suosittuna lomakohteena. Egyptin turismista vastaava ministeri matkustaakin ensi viikolla Moskovaan neuvotteluihin.

Venäjällä pidetään liioiteltuna Iso-Britannian päätöstä olla lentämättä Sharm-el-Sheikiin kunnes onnettomuuden syy on selvä.

On ennenaikaista kertoa syy

Venäjällä on spekuloitu lauantaisen lento-onnettomuuden syitä hyvin maltillisesti. Maan korkeinta johtoa myöten on todettu, että ennen kuin onnettomuuspaikalta saadaan lisää tutkimustietoa, asiaa on vaikea arvioida.

Yleisin arvio Venäjällä on ollut, että viallinen moottorin osa olisi räjähtänyt ja aiheuttanut onnettomuuden. Tietojen mukaan lentäjät olisivat valittaneet huonosti toimivasta moottorista onnettomuutta edeltävällä viikolla.

Kogalymavia-lentoyhtiöstä on sanottu, että lentokone oli tarkastettu ja todettu täysin lentokuntoiseksi. Yhtiö kertoo myös, ettei onnettomuus johtunut lentäjän virheestä.