1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Chilin maku tasapainottuu muilla mausteilla: "Machot hakevat tulisuutta"

Chili pistää suun polttelemaan, mutta tarjoaa myös monivivahteisia makuelämyksiä. Moni hakee makua ruokiinsa lisäämällä joukkoon säännöllisesti chiliä tai chilikastiketta. Keittiömestari Jani Lehtinen ohjeistaa, että chilin tulisuutta kannattaisi tasoittaa myös muilla mausteilla. Pelkällä chilillä mässäily menee hänen mielestään helposti machoilun puolelle.

Maapallolta löytyy tuhansia chililajikkeita Kuva: YLE / Juha-Petri Koponen

Chili kuuluu monen päivittäiseen ruokavalioon. Osa höystää jopa perunamuusinsa chilikastikkeella. Joitakin vuosia sitten hittimausteeksi noussutta chiliä on nyt kuitenkin keittiömestari Jani Lehtisen mukaan opittu käyttämään hillitymmin.

– Chiliä käytettiin aiemmin niin paljon, että mitään muuta ruuasta ei maistettukaan. Siitä on kuitenkin tultu kauas. Ruokaohjelmien, keskustelupalstojen ja omien kokeilujen avulla chilin kanssa on alettu löytää tasapaino, Lehtinen kertoo.

Tulisuus ei ole tärkein ominaisuus

Chilin poltetta ja kuumotusta kannattaa tasapainottaa toisilla mausteilla.

– Makeus ja hapokkuus tasapainottavat sitä. Jos menee pelkkä chili edellä, jää maku ohueksi ja tuliseksi. Tulisuus ei mielestäni ole chilin tärkein ominaisuus. Se on vain yksi ominaisuus, joka pitää saada muiden mausteiden tuella kontrolliin, Jani Lehtinen muistuttaa.

Suurin osa käyttää hillitysti

Chilin tulisuudella on myös ystäviä.

– Mutta jos vedetään yli niin, että soi ja suussa polttelee, on se jo machoilua. Sanoisin, että 99 prosenttia käyttää chiliä nykyään hillitymmin, Jani Lehtinen arvioi.