Teatteri hakee uusia yleisöjä kylähullutarinoilla – "Tämä on hieno teatteri, Suomen paras"

Teatterin pitää kertoa ihmisiä koskettavista asioista, sanoo Kajaanin kaupunginteatterin tuleva johtaja Helka-Maria Kinnunen. Hän aikoo houkutella kainuulaisia jakamaan tarinoita kylähulluista yhteen tulevista näytelmistä.

kulttuuri
Helka-Maria Kinnunen ja Miko Jaakkola
Hanne Kinnunen / Yle

Työhaastattelussa on tapana luvata jotain. Kajaanin kaupunginteatterin johtajana tammikuussa 2016 aloittava Helka-Maria Kinnunen lupasi olla henkilökunnalle kuunteleva ja kehittävä johtaja. Hän lupasi myös kehittää toimintaa sellaiseen suuntaan, että teatteri löytää uusia yleisöjä ja jalkautuu ympäristöön muutenkin kuin kiertävän alueteatterin kanssa.

– Teatteri on kaikille. Meidän tehtävämme on tehdä se kutsuvaksi ja helpoksi. Teatterin saavutettavuus on jonkinlainen trendikin, mutta se yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että kaupunkilaiset ja kainuulaiset tuntisivat teatterin omakseen, sanoo Kinnunen.

Uusina yleisöinä Kinnunen näkee ne, jotka eivät itse pysty tulemaan teatteriin. Mutta tarkoitus on tavoittaa niitäkin, jotka eivät ole käyneet teatterissa. Huhtikuussa 2016 ensi-iltaan tulee suomalaisen kirjallisuuden klassikko Siunattu hulluus, jota ohjaaja Jussi Sorjanen aikoo tehdä yhdessä kainuulaisten kanssa. Tarinoita kylähulluista voi lähettää osoitteeseen: siunattuhulluus.teatteri@kajaani.fi (siirryt toiseen palveluun).

– Toivomme, että kainuulaiset kantavat kortensa kekoon ja kertovat meille tarinoita kylähulluista. Ehkä siinä tapahtuu sellaista vaihtoa, että sellaiset ihmiset, jotka ajattelevat, että teatterilla ei ole heille annettavaa, antavatkin teatterille. Jos he itse antavat teatterille, niin ehkä he haluavat nähdä mitä teatteri siitä tekee, mainitsee Kinnunen.

Ohjelmistoon on tulossa myös Pikku prinssi ääniteatterina näkövammaisille.

Avain on vastuun symboli

Kajaanin teatterinjohtajan paikalta väistyvä Miko Jaakkola luovutti Helka-Maria Kinnuselle ison avaimen. Avaimen mukana siirtyy myös suuri vastuu.

– Tämä on hieno teatteri, Suomen paras. Tämä on yksi harvoista kaupunginteattereista, joka on taiteellisen ohjelmiston teatteri, suitsuttaa Jaakkola, joka on ollut teatterinjohtajana Kajaanissa vuodesta 2009.

Haluan tehdä pitkäjänteistä työtä yhteiseksi hyväksi.

Helka-Maria Kinnunen

– Kajaanin kaupunginteatterilla on hieno maine valtakunnallisestikin. Täällä on sopivankokoinen porukka ja kaupunki, sanoo Kinnunen.

Avaimen ja johtajan paikan Helka-Maria Kinnunen kokee ensisijaisesti vastuuna.

– Se on enemmän vastuun kuin vallan paikka. Totta kai sitä valtaa käytetään yhdessä muun henkilökunnan kanssa. Haluan tehdä pitkäjänteistä työtä yhteiseksi hyväksi.

Kinnunen on työskennellyt viime aikoina vapaana taiteilijana ja pedagogina. Hän on valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 1982, teatteritaiteen maisteriksi vuonna 1997, teatteritaiteen tohtoriksi vuonna 2008 ja teatteripedagogiksi vuonna 2012.

_Klo: 17.33, korjaus: Ohjaaja Jussi Sorjasen sukunimi korjattu Sorjosesta Sorjaseksi. _