Sipilän hallitus lähellä hajoamista

Troikka eli hallituspuolueiden kolme puheenjohtajaa ovat olleet koolla valtioneuvoston linnassa.

politiikka
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä perussuomalaisten ryhmäkokouksessa eduskunnassa Helsingissä.
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä perussuomalaisten ryhmäkokouksessa eduskunnassa Helsingissä torstaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kiista sote-uudistuksen itsehallintoalueiden määrästä on ajanut Sipilän hallituksen lähelle hallituskriisiä. Troikka, eli hallituspuolueiden kolme puheenjohtajaa, oli torstaina koolla valtioneuvoston linnassa.

Pääministeri Sipilä on tänään tuonut hallituskumppaneille oman esityksensä 18 itsehallintoalueesta.

Kokoomus on omissa puolue-elimissään päättänyt, että alueita voi olla korkeintaan 12. Hallituslähteiden mukaan Sipilä on uhannut hajottaa hallituksen, jos hänen esitystään ei hyväksytä.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi alkuviikosta, että pitkin syksyä valmisteltu sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus valmistuu torstaina. Tiedossa on ollut, että keskusta ja kokoomus ovat olleet eri linjoilla uudistuksen keskeisestä linjauksesta eli itsehallintoalueiden määrästä.

Keskusta päätti puoluehallituksessaan kolmisen viikkoa sitten, että puolue haluaa sote-ratkaisun pohjaksi 18 itsehallintoaluetta. Kokoomus oli esittänyt viittä aluetta. Näkemykset olivat kaukana toisistaan, mutta yleisesti arveltiin, että peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) johdolla käydyissä neuvotteluissa löydetään kompromissi. Tätä tukivat myös asiantuntijaselvitykset.

Elokuussa julkaistiiin alivaltiosihteeri Tuomas Pöystin johdolla tehty arvio, jossa suositettiin 9-12 itsehallintoaluetta. Myös laajassa, lokakuussa kootussa, STM:n virkamiesraportissa itsehallintoalueiden sopiva määrä rajattiin 12:een. Raporttia ei ole annettu julkisuuteen.

Keskustan ja kokoomuksen välistä kompromissia on etsitty neuvotteluissa aivan viime metreille. Eilen illalla tuli uusi käänne, kun Sipilä kirjoitutti esityksen, joka perustui 18 itsehallintoalueeseen. Hallituskumppaneille kerrottiin, että keskusta on valmis tekemään asiasta hallituskysymyksen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi eilen illan A-studiossa, että perussuomalaiset on lähellä keskustan linjaa sote-ratkaisussa.

Kokoomus oli siis jäämässä kantansa kanssa yksin ja puolue-elimet ovat olleet koolla poikkeuksellisen ahkerasti tämän viikon aikana.

Tämän aamun puoluehallituksessa on päätetty, että kokoomukselle yläraja on 12 aluetta.

Sote-malli on tarkoitus esitellä eduskuntaryhmille ja parlamentaariselle seurantaryhmälle kello 14.30. Medialle sote-mallista on luvattu kertoa vielä tänä iltana.