Viihtyisyys kuin 80-luvulta – Tohmajärvi aikoo kohottaa keskustansa kasvot 2010-luvulle

Tohmajärven ydinkeskusta eli Kemien kylä ei tarjoa esteettisiä nautintoja. Ei ainakaan, jos on uskominen keskustaa koskevaa valtuustoaloitetta. Kylän ilmeen kauneusleikkausta ryhdytäänkin suunnittelmaan pikimmiten.

Tohmajärvi
Tohmajärven kylänraittia.
Yle

Tohmajärvellä tehdyn valtuustoaloitteen mukaan Kemien kylän eli kunnan keskustan viihtyisyys on peräisin 1980-luvulta. Tilannetta aloitteen mukaan parantaisi, jos torialueelle saataisiin edes katettu ja sähköistetty esiintymislava.

Kunnanjohtaja Olli Riikonen näkee asian koko lailla samoin. Hän toteaa vastauksessaan valtuustoaloitteeseen, että esimerkiksi niin sanotun Kaivon talon julkisuusprofiili tuskin hivelee kenenkään esteettistä silmää.

Kuntakeskuksen viiihtyisyys on Riikosen mukaan tärkeä asia, sillä miellyttävä ympäristö houkuttelee muun muassa asioimaan omassa kylässä. Ulkonäkö voi vaikuttaa myös ulkopaikkakuntalaisen muuttohaluihin.

Tohmajärven keskustanäkymää rasittavat useat vajaakäyttöiset ja huonokuntoiset rakennukset. Muun muassa entisen pankkitalon ja kioskin tulevaisuudet Kauppakadulla vaativat ratkaisuja.

Tohmajärvi onkin varautumassa keskustansa kehittämiseen ensi vuoden talousarviossa. Kauneusleikkauksen lisäksi kunnanjohtaja Riikonen kaipaa torille myös esimerkiksi markkina- ja kirpputoripäiviä ja erilaisia tapahtumia.