Haluan isäksi – miesten vauvakuumeesta puhutaan nykyisin enemmän julkisuudessa

Suomalaiset miehet tuntevat harvemmin vauvakuumetta kuin naiset, mutta vahva kaipuu saada oma lapsi on pitkälti samanlainen tunne molemmilla sukupuolilla.

ilmiöt
Lapsi äidin sylissä.
Henrietta Hassinen / Yle

Miesten vauvakuume ei ole tuntematon käsite, mutta siitä silti puhutaan harvemmin kuin naisten vauvakuumeesta. Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin mielestä nykyisin kuitenkin miesten vauvakuumeesta puhutaan enemmän julkisuudessa.

– Äskettäin julkaistiin Suomessa ensimmäinen kirja, joka käsittelee miesten kaipuuta saada lapsia. Valitettavasti se on toistaiseksi vain ruotsinkielisenä. Mutta kyllä se on hyvä merkki siitä, että miesten toiveesta saada lapsia ja myös joskus jopa vauvakuumeesta puhutaan enemmän kuin aiemmin.

Rotkirchin määritelmän mukaan vauvakuume tarkoittaa vahvaa kaipuuta saada oma lapsi. Kaipuu voi olla jopa niin vahva, että se tuntuu ruumiillisesti. Väestöliiton tutkimuksen mukaan suomalaiset miehet tuntevat vauvakuumetta harvemmin kuin naiset, mutta on niitäkin miehiä, jotka ovat tunteneet vauvakuumetta jo teinivuosista saakka.

– Mutta hyvin usein vauvakuumetta esiintyy molemmilla sukupuolilla silloin, kun lapsia ei vielä ole, silloin kun pohditaan ensimmäisen lapsen hankkimista, Rotkirch kertoo.

Naisten ja miesten vauvakuumeessa on myös eroavaisuus. Miehillä yleensä vauvakuume syntyy silloin, kun ensimmäistä lasta yritetään ja raskaus ei ole toteutunut. Naisilla on taipumus tuntea sitä jo aikaisemmassa vaiheessa.

Vauvakuume voi tarttua puolisosta toiseen

Valtaosa suomalaisista lapsista tehdään ilman vahvaa vauvakuumetta, pariskunnat vain päättävät saada lapsia. Perheonnen kannalta vauvakuume ei ole tärkein seikka. Se sen sijaan on, että kun uusi perheenjäsen on syntynyt, niin vanhemmat luovat häneen kiintymys- ja rakkaussuhteen.

Äskettäin julkaistiin Suomessa ensimmäinen kirja, joka käsittelee miesten kaipuuta saada lapsia.

Anna Rotkirch

– Ei siis tarvitse hermostua, jos saa lapsia, eikä ole tuntenut vauvakuumetta. Se on tavallaan erikoinen ja vähemmistön tuntema tunne, Anna Rotkirch mainitsee.

Parisuhteessa saattaa olla myös tilanne, jossa toinen osapuoli tuntee vauvakuumetta ja toinen ei.

– Tilanne, jossa puoliso tulee yllättäen raskaaksi, eikä mies laisinkaan halua sitä lasta, voi tietenkin olla haastava. Toki miehen mieli voi muuttua, sillä vauvakuume voi tarttua puolisosta toiseen. Mutta jos mies kuitenkin suhtautuu asiaan siten, että lapsi on tervetullut, ei tarvitse vauvakuumetta, jotta voi tukea kumppania ja valmistautua rauhallisin mielin isyyteen.