Pohjois-Karjalassa ei vielä viitteitä itärajan kautta tulevista turvapaikanhakijoista

Venäjältä Raja-Joosepin kautta Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on saanut myös Pohjois-Karjalan rajaviranomaiset valpastumaan. Niiralan kansainvälisellä rajanylityspaikalla tilanne on kuitenkin edelleen vakaa ja rauhallinen.

Kotimaa
Autoja rajanylityspaikalla.
Niiralan kansainvälisellä rajanylityspaikalla Tohmajärvellä ei ole vielä näkynyt Venäjän halki tulleita turvapaikanhakijoita. Esa Huuhko / Yle

Turvapaikanhakijoita on alkanut tulla Venäjän halki Suomen Lappiin. Heitä on saapunut viimeisen viikon aikana Inarin Raja-Joosepin raja-aseman kautta useita kymmeniä.

Myös Pohjois-Karjalassa seurataan rajaturvallisuustilannetta valppaana, koska Tohmajärvellä sijaitsee Suomen ja Venäjän välinen Niiralan kansainvälinen rajanylityspaikka.

Meillä on aina valmius toimia ja tehostaa voimavarojen käyttöä.

Marko Turunen

Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Marko Turunen kertoo, että raja-alueella tilanne on säilynyt vakaana.

– Tilannetta seurataan aktiivisesti myös meillä ja valtakunnallisesti. Tietysti arvioidaan koko ajan, onko tarvetta joitakin toimenpiteitä tehdä.

Apulaiskomentajan mukaan tällä hetkellä ei ole kuitenkaan viitteitä siitä, että tilanne olisi olennaisesti muuttumassa maakunnan yli 300 kilometriä pitkällä itärajalla.

Pohjois-Karjalan rajavartioston valvomalla maastorajaosuudella tilanne oli vielä lokakuussa kokonaisuudessaan vakaa ja rauhallinen. Jos rajaturvallisuustilanne kuitenkin muuttuu syystä tai toisesta, rajavartiostolla on valmiudet reagoida muutokseen nopeasti.

– Meillä on aina valmius toimia ja tehostaa voimavarojen käyttöä, Turunen kertoo.

Mikäli Venäjältä alkaa tulla turvapaikanhakijoita, Pohjois-Karjalan rajavartiosto saavat siitä ennakkotiedon Venäjän kollegoiltaan. Rajavaltuutettujen yhteistyöhön sisältyy kaikkien rajaturvallisuuteen liittyvien operatiivisten tietojen vaihto.

– Tältä pohjalta arvokasta tietoa saataisiin myös tämän tyyppisistä (turvapaikanhakijat) asioista, apulaiskomentaja Marko Turunen kertoo.

Lokakuussa 129 000 rajanylitystä

Niiralan rajanylityspaikalla rajan ylitti lokakuussa reilut 129 000 henkilöä, mikä on parituhatta enemmän kuin vuosi sitten.

Venäläisiä rajanylittäjiä oli noin 39 000. Se on 17 prosenttia vähemmän kuin lokakuussa 2014.

Rajaliikenten kasvu menee siis täysin suomalaisten piikkiin. Suomalaisia rajanylittäjiä oli viime kuussa noin 89 000. Muita kuin suomalaisia ja venäläisiä rajanylittäjistä oli noin 1 000.

Koko vuoden aikana rajanylittäjiä on ollut yhteensä 1,3 miljoonaa.