Poisnukkuneille isille pystytettiin oma muistokivi

Ylöjärvelle on pystytetty Suomen ensimmäinen muistokivi isille. Kiven luo voi viedä kukkia ja kynttilöitä, jos oman isän hauta on kaukana.

Kotimaa
Hautakivi, jossa lukee isä. Kiven molemmin puolin tuijat. Mäeltä avautuu näkymä rantaan järvelle.
Ylöjärven Härkilevon tilalle pystytelty isäkiveltä avautuu näkymä järvelle.Kirsi Holmsten

Ylöjärvellä Härkilevan tilalla paljastetaan isänpäivän kunniaksi oma muistokivi kaikille isille, jotka on haudattu muualle. Isä-kivi on paikka, jonne voi sytyttää kynttilöitä ja tuoda kukkia poisnukkuneille isille.

Mustassa, tavallisen hautakiven kokoisessa kivessä lukee suurilla kultaisilla kirjaimilla isä. Kivi näkyy mäeltä Näsijärvelle, ja sen molemmin puolin kasvaa tuija.

Ajatus isäkivestä sai alkunsa, kun vuorineuvos Paavo V. Suominen ja taiteilija Francesca Vallin kävelivät Tampereen Kalevankankaan haustausmaalla ja kävivät äideille pystytetyllä kivellä. Se herätti vuorineuvosen Suomisen mieleen kysymyksen: onko isille olemassa vastaavaa muistokiveä?

– Pitkien etsintöjen jälkeen totesimme, ettei sellaista ole Suomessa, kertoo kiven pystyttämiseen osallistunut Kikka Holmsten.

Toivomme, että että ihmiset löytäisivät tiensä isä-kiven luo.

Kikka Holmsten

Suominen ja Vallin suunnittelivat kiven isille. Muistokivi päätettiin pystyttää Ylöjärvelle Härkilevan tilalle lähelle Pyhän Mikaelin kappelia, jonka Suominen on rakennuttanut oman isänsä muistoksi.

– Toivomme, että että ihmiset löytäisivät tiensä isä-kiven luo ja Ylöjärven Härkilevan alueelle, sanoo Holmsten.

Isä-kivi paljastetaan ja siunataan isänpäivänä 8. marraskuuta Ylöjärvellä Pyhän Mikaelin kappelissa kello 13. Kiven paljastamisen jälkeen isä-kiven luona voi käydä vapaasti muistelemassa poisnukkunutta isäänsä.