Mysteeri Tampereen yössä – kuinka urheilijatyttö hävisi jäljettömiin?

16-vuotiaan Raisa Räisäsen katoaminen kuohutti koko Tamperetta 16 vuotta sitten. Tyttö julistettiin kuolleeksi vuonna 2007.

Kotimaa
Raisa Räisänen
Poliisi TV:ssä Raisaa etsittiin tällä kuvallaYle

Lokakuun 16. päivänä vuonna 1999 Raisa Räisänen lähti juhlistamaan hyvin sujunutta koripallo-ottelua. Hän ei koskaan palannut kotiin ravintolaillan jälkeen.

Tiedossa on, että 16-vuotias Raisa pääsi ravintolaan lainatuilla henkilöllisyyspapereilla ja ilta sujui ystävättären seurassa. Ravintolassa Räisäsen on kerrottu nauttineen alkoholia, mutta ei kuitenkaan ylettömässä määrin. Yhdentoista aikoihin hän erosi ystävättärestään tavaratalo Sokoksen edessä. Raisa jäi Tampereen Hämeenkadulle ja yritti saada kyydin poikaystävänsä luo kotibileisiin.

Tästä eteenpäin Raisan kohtalo on hämärän peitossa. Kello 22.18 hän soitti viimeisen puhelun poikaystävälleen. Tämän jälkeen kännykkä vaikeni.

Henkirikosta epäillään

Poliisi alkoi pian tutkia tytön katoamista henkirikoksena ja on vuosien aikana puhuttanut koko joukon todistajia.

Kuva öisestä Hämeenkadusta
Tampereen lokakuinen yöYle

Vuonna 2009 esiin tulleiden uusien todistajien mukaan lyhyeen mustaan hameeseen ja punaiseen, hihattomaan toppiin pukeutunut nuori nainen oli kävellyt yksin heitä vastaan Kuninkaankadun ja Hämeenkadun risteyksessä vähän ennen puoltayötä. Hän oli kävellyt nopeasti ja kääntynyt Hämeenkadulta Kuninkaankadun kävelykadulle.

Koripalloilijatyttöä on etsitty ruumiskoirien avulla ja naaraamalla muun muassa Tammerkoskesta sekä alueen isoista ja pienistä järvistä ja ojista. Viimeksi kadonnutta yritettiin löytää Näsijärvestä vuonna 2013.

Poliisilla on ollut useita tutkintalinjoja. Kymmenkunta vuotta sitten muun muassa haettiin mustaa limusiinityyppistä museoautoa, jonka kyytiin Raisa Räisänen on mahdollisesti noussut yöllä.

Uusia vihjeitä tutkitaan

Uusimpana todistajana poliisille on ilmoittautunut taksinkuljettaja, joka kertoo katoamisyönä ottaneensa kyytiin Räisäsen tuntomerkkeihin sopivan nuoren naisen. Naisen seurassa oli tummahiuksinen, syntyperältään eteläeurooppalaista tai esimerkiksi turkkilaista muistuttava mies, jonka ikää oli vaikea arvioida. Mies on ollut naista lyhyempi.

Casablanca ravintola ulkoa
Raisa Räisänen vietti iltaa ravintolassa ystävättärensä kanssaYle

Raisa Räisäsen katoamista pitkään tutkinut rikoskomisario Paavo Tuominen kaipaa lisävihjeitä. Keskusrikospoliisi pyytää kaikkia mahdollisia tietoja, jotka voisivat liittyä uuden todistajan näkemiin henkilöihin. Varsinkin alueella asuneet tai oleskelleet, tuntomerkkeihin sopivat mieshenkilöt, kiinnostavat tutkijoita.

Tutkimuksista huolimatta Raisan kohtalo on edelleen mysteeri.