1. yle.fi
  2. Uutiset

Sibelius-tulkinta soi uusintana Oulussa reilun sadan vuoden odotuksen päätteeksi

150-vuotispäivänä joulukuussa uusitaan kansallissäveltäjän Oulussa 111 vuotta sitten omakätisesti johtama konsertti. Jean Sibeliuksen aikanaan kieltämä Kullervo-sinfonia esitetään Oulun Madetojan salissa torstaina.

kulttuuri
Kullervo-sinfoniaa harjoiteltiin keskiviikkoiltana. Etualalla Johanna ja Ville Rusanen sekä kapellimestari Johannes Gustavsson.
Kullervo-sinfoniaa harjoiteltiin keskiviikkoiltana. Etualalla Johanna ja Ville Rusanen sekä kapellimestari Johannes Gustavsson.Arto Veräjänkorva / Yle

Oulu sinfonian intendentti Leena Pälli on silminnähden innostunut Sibelius 150-juhlavuodesta.

– Vilpittömästi pidän hänestä. En tiedä ymmärränkö, mutta pidän. Kuten Gallen-Kallelan maalaukset, hän on kansallisomaisuutta. Hän kirjoitti teoksiinsa paljon itsestään ja ajastaan. Olen kuullut hänen neljännen sinfoniansa eri elämänvaiheissa eri tavalla, se avautuu aina eri tavalla uudelleen, Leena Pälli kuvailee.

Sisarukset lavalla

Torstai-iltana Madetojan salin estradille nousevat solisteiksi lukuisia kertoja Kullervon yhdessä esittäneet sisarukset Johanna Rusanen-Kartano ja Ville Rusanen, seuranaan massiivinen mieskuoro.

Ville Rusanen on lainattu Kansallisoopperasta ja Johanna Rusanen palasi sopivasti Sao Paolosta, Pälli selvittää.

Mestari aikanaan itse valitteli, ettei saanut uusintaa konsertilleen.

Leena Pälli, intendentti

– Tämä on iso ponnistus. Läänintaiteilija Mihkel Koldits on koonnut meille tämmösen 90-henkisen projektikuoron, joka pääosin kostuu Pohjan laulusta ja Haukiputaan mieskuorosta.

– Johanna ja Ville olivat minulle ja ylikapellimestari Johannes Gustavssonille aivan dream-team. He ovat oikean elämän sisarukset. Mutta kuten he sanovat, heitä ei haittaa tehdä Kullervo yhdessä, vaikka tietysti tarinahan on vähän arka.

Tummasävyinen Kullervon taru Kalevalasta

Kullervo-sinfonia kertoo traagisen tarinan Kalevalan Kullervosta, joka tietämättään viettelee sisarensa, surmaa vihollisensa ja syöksyy lopulta omaan miekkaansa. Tarinan kerrotaan innottaneen itseään J.R.R. Tolkienia Silmarillion-teoksen Turin Turambarin tarussa.

Kullervo esitetään Oulussa nyt vain kerran.

Sibelius sai kansallistunteita virittäneestä Kullervostaan ylistävät arvostelut. Teosta ehdittiin kuitenkin esittää vain muutaman kerran 1892-1893. Ilmeisesti oman teoksensa tummien sävyjen pelästyttämänä Sibelius kielsi teoksen enemmän esittämisen elinaikanaan.

Teos alkoi vakiintua konserttiohjelmistoihin vasta Paavo Berglundin työn myötä 1970-luvulta alkaen.

Sibelius saa kaipaamansa uusinnan 111 vuoden kuluttua

Säveltäjämestarin syntymäpäivän kunniaksi Oulun kaupungintalolle kootaan uudelleen konsertti, jonka Jean Sibelius omakätisesti johti samassa salissa vuonna 1904.

– Mestari aikanaan itse valitteli, ettei saanut uusintaa konsertilleen. Oulun vierailu päättyi siten, että – Toinen keikka tulee nyt, vaikka vähän myöhässä ehkä, Leena Pälli naurahtaa.

Sama ohjelma kuullaan myös Raahesalissa ja kausikonserttina Madetojan salissa.

Kullervo-sinfonia Oulun Madetoja-salissa torstaina 5. marraskuuta klo 19.

Lue seuraavaksi