Suomi seuraa Siinain lentoturman tutkintaa – Egyptin matkustustiedote ennallaan

Ulkoministeriö muuttaa arviotaan Egyptin tilanteesta tarvittaessa saamiensa lisätietojen perusteella. Finnmatkoja ja Tema-matkoja järjestävällä TUI Groupilla on tällä hetkellä reilut 300 asiakasta Egyptissä.

Kotimaa
Aasialaisturistit ottavat matkamuistokuvia Gizan pyramideilla.
Aasialaisturistit ottivat matkamuistokuvia Gizan pyramideilla huhtikuussa 2013.Oliver Weiken / EPA

Ulkoministeriö pitää toistaiseksi Egyptin matkustustiedotteensa (siirryt toiseen palveluun) ennallaan Siinain niemimaan lentoturmasta huolimatta. Ulkoministeriö seuraa tilannetta yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa. Ministeriö on valmis muuttamaan ohjeistusta tarpeen vaatiessa.

Venäläinen matkustajakone syöksyi maahan Siinailla lauantaina. Kaikki koneessa olleet 224 ihmistä kuolivat onnettomuudessa.

Yhdysvaltalaisten tiedustelulähteiden mukaan vaikuttaa todennäköiseltä, että terroristijärjestö Isisin asettama pommi aiheutti koneen putoamisen. Venäjä pitää amerikkalaisten tietoja spekulaationa. Venäjän mukaan on liian aikaista sanoa, mistä turma johtui.

– Tässä on onnettomuustutkinta kesken. Pommi on tietysti yksi mahdollisuus, joka olisi huolestuttava uutinen. Se otettaisiin sitten vastaavalla tavalla huomioon, sanoo konsuliyksikön päällikkö Teemu Turunen ulkoministeriöstä.

Yhteinen arviointi tarpeen

Suomi koordinoi tilanteen seurantaa muiden Pohjoismaiden kanssa. Egyptin tilanteesta on tavoitteena saada eurooppalaisen tason arviointi, Turunen kertoo.

– Jos saamme lisätietoja, jotka muuttavat tilannearviotamme, niin päivitämme matkustustiedotetta tietojen mukaisesti, Turunen sanoo.

Turusen mukaan noin 70 suomalaista on ilmoittanut ulkoministeriölle olevansa Egyptissä. Heistä viisi on kertonut olevansa Siinain niemimaalla. Ulkoministeriö on ollut heihin suorassa yhteydessä.

Kolmesataa pakettimatkalaista Egyptissä

Ainoastaan Tema-matkoja ja Finnmatkoja operoiva TUI Group järjestää tällä hetkellä pakettimatkoja Suomesta Egyptiin. Yhtiöllä on parhaillaan yhteensä hieman yli 300 suomalaisasiakasta Egyptin Hurghadassa ja Marsa Alamissa.

– Asiakkaamme ovat Punaisenmeren toisella puolella kaukana Sharm el Sheikhistä. Me emme lennä Siinain yli. Yhtään varattua matkaa ei ole peruutettu lentoturman jälkeen, kertoo TUI Groupin viestinnästä vastaava Mathias Bergendahl.

Ulkoministeriön mukaan tilanne Egyptissä on tällä hetkellä normaali Siinain niemimaata ja Sharm el Sheikiä lukuunottamatta.

Ministeriön matkustustiedotteessa sanotaan, että Siinain niemimaan pohjoisosiin, läntiselle aavikkoalueelle ja Libyan rajan läheisyyteen ei tule matkustaa. Sharm el Sheikhiin neuvotaan matkustamaan lentoteitse alueen epävakauden vuoksi.