Hyppää sisältöön

Millä he elävät: Kaukana kaikesta Kuhmossa

Tanja Toivosen ja Tuomo Sorjosen perhe asuu Kuhmon Saunajärven perimmäisissä talossa lasten ja useiden eläinten kanssa. Perhe on asunut viisi vuotta talvisodan taistelumaastojen keskellä kaukana Kuhmon keskustasta. Tanja, 27, on vakituinen maatalouslomittaja Kuhmon kaupungilla. Tuomo, 37, on hitsaaja ja tehnyt erilaisia pätkätöitä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kaksostyttöjen Vilman ja Olgan koulumatka on 55 kilometriä päivässä yhteen suuntaan. Matka taittuu taksikyydillä, noin 45 minuuttia suuntaansa. Lähin naapuri on kuuden kilometrin päässä. Leikkikavereita on saman tien varrella mutta kauempana kuin lähimmässä naapurissa.

Tanja Toivonen: ”Jotenkin vaan tykätään, kun ei ole naapureita lähellä. Se on raaka tosiasia, että vaikka asuu maalla ja kuvittelee, että saa olla rauhassa, ne naapurit tuppaavat olemaan piripinnassa. Kun pitää eläimiä, on järkyttävää kuunnella niitä naapurikiistoja. Maaseudulle kuuluvat eläimen äänet.”

Perheen Zami-koirassa on saksanpaimenkoiran ja Karpaattien suden sukua.

Tanja Toivonen: ”Marjat ja lihat saadaan metsästä. Munat saadaan omista kanoista. Ilman työstä saatavia kilometrikorvauksia ei kannattaisi maatalouslomittajan työtä tehdä. Polttoaineeseen saattaa mennä viitisensataakin euroa, jos on pitkiä työmatkoja koko ajan.”

Tuomo Sorjonen: ”Vaikka asukkaita on harvassa, se on silti tiivis se yhteisö täällä maaseudulla.”

Tanja Toivonen: ”Kauppareissu on kyllä välillä välttämätön paha. Melko lailla. Kertaviikkoon  pyritään käymään kylällä ostoksilla. Ei niitä lähetä juoksemaan päivän takia.”

Tanja Toivonen: ”Onhan se ihan järkyttävän hintaista elää kaupungissa, jos miettii vuokra-asumista jossakin Helsingissä. Sillä hinnalla kummasti lyhentää jo omaa asuntoa näillä selkosilla.”

Tanja Toivonen: ”Miten ihmiset saa ajan kulumaan kerrostaloissa tai rivitaloissa? Sitä en tiedä. Täällä taas tuntuu, että hukkuu siihen tekemiseen. Ei ole tekemisen puutetta ainakaan meillä.”

Tuomo Sorjonen: ”Minä en saisi kaupungilla aikaani kulumaan. Töiden takia olen asunut Kuopiossa, Hyvinkäällä ja Helsingissä. Se vapaa-aika ei siellä iskenyt.”

Tanja Toivonen: ”Harvemmin pelottaa asua näin syrjässä. Joskus, jos antaa mielikuvituksen laukata syyspimeänä iltana täällä yksin, saattaa jotain ruveta säpsymään. Ei oikeastaan muuten. Joskus miettii tietenkin, että jos sattuisi jotakin vakavaa, niin avuntulo kestää tänne kauan.”

Vilma Toivonen, 7: ”Ei minua pelota. Täällä on hyvä asua. On oma rauha ja saa pitää hevosia.”

Millä he elävät: Kartan kautta voit siirtyä reportaasin muihin osiin.

Kartta