Tuberkuloosi piilee vanhusväestössä

Suuret ikäluokat saattavat kantaa tuberkuloosia tietämättään. Puolustuskyvyn heikkeneminen voi johtaa taudin puhkeamiseen.

terveys
Stetoskooppi lattialla
Juha-Pekka Laakio / Yle

Ihminen voi kantaa tuberkuloosia läpi elämänsä tietämättä sitä itse. 1900-luvun alussa tuberkuloosi oli Suomessa yleisimpiä nuorten ihmisten kuolinsyitä.

Tuberkuloosilääkkeet saatiin käyttöön 1940-luvulla, minkä jälkeen kuolleisuus alkoi taittua. Monille infektio on kuitenkin jäänyt elimistöön piilevänä.

– Kun nykyiset vanhukset olivat lapsia, keuhkotuberkuloosi oli yleinen Suomessa, ja he ovat silloin voineet altistua tuberkuloosille, ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava lääkäri Jane Marttila Turun pääterveysasemalta kertoo.

– Nyt he ovat vanhuksia ja heidän puolustuskykynsä heikkenee. He saattavat sairastua keuhkotuberkuloosiin.

Tuberkuloosi tarttuu huonosti

Piilevää eli latenttia tuberkuloosia kantavat eivät voi sairastuttaa muita. Tauti tarttuu vain tarttuvaa keuhkotuberkuloosia sairastavasta ihmisestä.

Nykyiset vanhukset ovat lapsena voineet altistua tuberkuloosille.

Jane Marttila

Jos sata ihmistä on samassa huoneessa yhden keuhkotuberkuloosia sairastavan kanssa, 30 saa tartunnan. Tartunnan saaneista kolme sairastuu lopulta tuberkuloosiin.

– Vanhoissa oppikirjoissa puhutaan, että noin kahdeksan tuntia tulisi olla samassa ilmatilassa keuhkotuberkuloosia sairastavan kanssa, ennen kuin katsotaan altistuneeksi tuberkuloosille. Samaa aikarajaa käytetään myös nykyisessä ohjeistuksessa lähikontaktia mietittäessä, Jane Marttila asettaa perspektiivin.

– Tietysti tämä on hyvin karkea juttu. Pienellä lapsella on suurempi riski saada tauti, Marttila lisää.

Rajut oireet

Piilevää tuberkuloosia ei Suomessa erikseen diagnosoida. Mitä vanhempi ihminen on, sitä suurempi on piilevän tuberkuloosin todennäköisyys. Eivätkä kaikki tartunnan saaneet sairastu koskaan.

Suomessa on turvallista olla.

Jane Marttila

Sairastumisen huomaa varmasti, sillä oireet ovat rajut.

– Jos keuhkotuberkuloosin saa, tulee selkeästi oireita. Tulee pitkäkestoista, voimakasta yskää. Nousee ysköksiä, joiden joukossa voi olla verta. Ihminen laihtuu, tulee väsymystä, yöhikoilua, kylkikipua, Jane Marttila luettelee.

Tuberkuloosi on hoidettavissa lääkkeillä. Kuuri on pitkä, ja syötäviä lääkkeitä on useita.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todetaan vuosittain parikymmentä tuberkuloositapausta. Perusterve kansalainen voi kuitenkin nukkua yönsä rauhassa.

– Kyllä, Suomessa on turvallista olla, Jane Marttila vakuuttaa.